ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι απέμεινε χάρη σε δύο δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα

Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι απέμεινε χάρη σε δύο δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα

Οι αιγυπτιακές αρχές απένειμαν χάρη και άφησαν ελεύθερους δύο δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ που κρατούνταν με την κατηγορία ότι είχαν προσφέρει υποστήριξη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή.

Ο Καναδός Μοχάμεντ Φάχμι, 41 ετών και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ, 31 ετών, αποφυλακίστηκαν λίγο μετά την ανακοίνωση της απονομής χάριτος από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του προέδρου Σίσι, που βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων από ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τη Νέα Υόρκη όπου αναμένεται να παραστεί στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Έχω τρελαθεί από την χαρά μου με την ιδέα ότι δεν θα χρειάζεται να ανησυχώ πλέον για τους δικηγόρους και τους αστυνομικούς που με ακολουθούν παντού, όμως κυρίως επειδή θα μπορώ να μοιραστώ την ίδια στέγη με τη σύζυγό μου απόψε το βράδυ» δήλωσε ο Μοχάμεντ Φάχμι μετά την απελευθέρωσή του μαζί με τον συνάδελφό του Μπάχερ Μοχάμεντ.

Οι αρχές άφησαν τους δύο δημοσιογράφους σε μια αγορά στο Μαάντι στα περίχωρα του Καΐρου, σε κοντινή απόσταση από τη φυλακή στην οποία κρατούνταν.

«Είμαστε πολύ-πολύ ευτυχισμένοι. Έχουμε εκπλαγεί λίγο από τον τρόπο με τον οποίο έγινε όλο αυτό» σημείωσε ο Μοχάμεντ.

Ο Φάχμι και ο Μοχάμεντ είχαν καταδικαστεί στα τέλη Αυγούστου, μαζί με τον Αυστραλό Πίτερ Γκρέστε που επίσης εργαζόταν στο Αλ Τζαζίρα και απελάθηκε στη χώρα του τον Φεβρουάριο, σε ποινή κάθειρξης 2 ετών από δικαστήριο του Καΐρου καθώς «είχαν μεταδώσει ψευδείς πληροφορίες».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι απένειμε σήμερα χάρη σε 100 κρατουμένους περιλαμβανομένων των δύο δημοσιογράφων.

Σχετικές ειδήσεις