ΚΟΣΜΟΣ

Βαλς: Η Ρωσία δεν θα πρέπει «να κάνει λάθος στους στόχους» στη Συρία

Βαλς: Η Ρωσία δεν θα πρέπει «να κάνει λάθος στους στόχους» στη Συρία

Η Ρωσία «δεν θα πρέπει να κάνει λάθος στους στόχους» στη Συρία και να πλήττει άλλες οργανώσεις από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, υπενθυμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να αποφεύγονται οι απώλειες αμάχων.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Φρανσουά Ολάντ) το υπενθύμισε με μεγάλη σαφήνεια με αφορμή τη συνάντησή του με τον (Ρώσο πρόεδρο)Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι: δεν θα πρέπει να κάνει λάθος στους στόχους», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ιαπωνία, απαντώντας σε ερώτηση για τα ρωσικά πλήγματα και την στρατηγική της Μόσχας στην Συρία.

«Θα πρέπει να χτυπάμε τους σωστούς στόχους και στην προκειμένη περίπτωση το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος). Αν το Ντάες είναι ο εχθρός που επιτίθεται στις κοινωνίες μας, και αυτό αληθεύει προφανώς για την Γαλλία, μπορεί επίσης να αληθεύει και για τη Ρωσία, τότε είναι πράγματι το Ντάες που πρέπει να χτυπάμε, αυτό κάνει η Γαλλία και τους καλούμε όλους να μην κάνουν λάθος στους στόχους», επέμεινε.

«Η δεύτερη συνθήκη είναι ότι δεν μπορεί κανείς να επιτίθεται στους αμάχους. Και κυρίως, το γνωρίζετε ότι το καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ (Αλ Άσαντ) συνεχίζει να χρησιμοποιεί βαρέλια με βενζίνη, χημικά όπλα κατά των αμάχων και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», συνέχισε ο Βαλς.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την αναφορά του στη Συρία υπενθυμίζοντας «την τρίτη συνθήκη», δηλαδή μια πολιτική μετάβαση στη Συρία χωρίς τον Άσαντ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι οι αεροπορικές της επιδρομές έχουν στόχο το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και διευκρίνισε ότι προχώρησε σε 60 πλήγματα σε τρεις ημέρες. Ωστόσο οι ΗΠΑ επανέλαβαν τις επικρίσεις τους απέναντι στην Μόσχα, ότι δηλαδή επιδιώκει κατά προτεραιότητα να υπερασπιστεί το συριακό καθεστώς.

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, μόνον το 5% των ρωσικών πληγμάτων στη Συρία είχε στόχο το Ισλαμικό Κράτος και η πλειονότητα των επιδρομών φέρεται ότι προκάλεσε το θάνατο αμάχων και είχε στόχο την μετριοπαθή αντιπολίτευση.
Η Συρία βρισκόταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Βαλς, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ιαπωνία ως αύριο, Δευτέρα, σε συνάντηση που είχε χθες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Σχετικές ειδήσεις