ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από τις πλημμύρες στην Κυανή Ακτή

Γαλλία: Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από τις πλημμύρες στην Κυανή Ακτή

Τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νοτιοανατολική Γαλλία και πέντε φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν χθες βράδυ οι σφοδρές καταιγίδες στην Κυανή Ακτή.

"Ο απολογισμός είναι δυστυχώς προσωρινός", υπογράμμισε σήμερα ο νομάρχης των Αλπ-Μαριτίμ Αντόλφ Κολρά, καθώς δεν έχουν εξερευνηθεί ακόμη όλες οι πλημμυρισμένες περιοχές.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που εξέφρασε σήμερα το πρωί "την αλληλεγγύη του Έθνους", μετέβη επί τόπου μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και συναντήθηκε με κατοίκους που είναι ακόμη σε κατάσταση σοκ.

Η καταστροφή που έφερε η βροχή "ήταν πολύ βίαιη και εστιασμένη", είπε ο νομάρχης, ενώ ο ήλιος έλαμπε και πάλι σήμερα στην Κυανή Ακτή. Οι βροχές προκάλεσαν κυρίως την άνοδο της στάθμης των νερών του μικρού ποταμού Μπρακ κατακλύζοντας δρόμους των Καννών, της Αντίμπ, της Μαντελιέ λα Ναπούλ, της Βιλνέβ-Λουμπέ και της Νίκαιας. Σε ορισμένες περιοχές έπεσε βροχή 180 mm σε τρεις ώρες.

Πιο δραματική ήταν η κατάσταση στη Μαντελιέ λα Ναπούλ, μια κοινότητα δίπλα στις Κάννες, που μετρά επτά νεκρούς και έναν αγνοούμενο. Τα κύματα νερού εξέπληξαν τους κατοίκους που κατέβηκαν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης των σπιτιών τους για να προστατεύσουν τα αυτοκίνητά τους. "Το νερό ήταν τόσο πολύ που οι πυροσβέστες δεν έβλεπαν τα πτώματα (...). Ήταν μια σκηνή Αποκάλυψης", λέει ο δήμαρχος Ανρί Λερουά.

Στις Κάννες, όπου οι πλημμύρες προκάλεσαν δύο θανάτους και τρεις αγνοούμενους, ο δήμαρχος Νταβίντ Λισνάρ επέκρινε τους ανθρώπους "που δεν πειθαρχούν πάντα". 'Είχαμε άτομα που έμοιαζαν πολύ προσκολλημένα στα αυτοκίνητά τους εκεί όπου έπρεπε να σωθούν ζωές", δήλωσε.

Θύματα καταμετρά επίσης και η Μπιό, όπου τρεις κάτοικοι ενός γηροκομείου έχασαν τη ζωή τους. Οι δύο υπάλληλοι που είχαν νυκτερινή βάρδια, δεν είχαν τον χρόνο να βάλουν σε ασφαλές σημείο όλους τους ηλικιωμένους.
Στη Βαλορί-Γκολφ Ζουάν μια τριμελής οικογένεια πέθανε μέσα στο αυτοκίνητό της που αποκλείστηκε σε ένα τούνελ και στην Αντίμπ καταγράφεται ένα νεκρός και ένας αγνοούμενος.

Στις Κάννες, αν και η περίφημη Κρουαζέτ έμεινε σχετικά ανέπαφη, οι δρόμοι κάποιων συνοικιών παρέμειναν σήμερα στρωμένοι με κουφάρια αυτοκινήτων. Ο Γκι Μοράλες που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του με τη σύζυγό του διηγείται πως κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τις πλημμύρες μαζί με τη σύζυγο και τον σκύλο του. "Το νερό έφθανε μέχρι τους ώμους στον δρόμο". Περίμεναν σε έναν τσιμεντένιο τοίχο μέχρι το νερό να κατέβει για περισσότερες από τρεις ώρες.
Στη Νίκαια ξεριζώθηκαν δέντρα στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

Χιλιάδες ταξιδιώτες πέρασαν τη νύχτα μέσα στα βαγόνια των τρένων που είχαν ακινητοποιηθεί στον σταθμό, περιλαμβανομένων και τεσσάρων αμαξοστοιχιών που μετέφεραν ιταλούς προσκυνητές οι οποίοι επέστρεφαν από τη Λούρδη. Ορισμένοι από τους ταξιδιώτες αυτούς ήταν ηλικιωμένοι ή ανάπηροι που ταξίδευαν σε ιατρικά βαγόνια. Ο Ερυθρός Σταυρός και οι ιατρικές ομάδες επενέβησαν για να τους βοηθήσουν.

Τα τέσσερα ιταλικά τρένα έλαβαν άδεια να ξεκινήσουν και πάλι με μικρή ταχύτητα το μεσημέρι, ενώ η υπόλοιπη σιδηροδρομική κυκλοφορία διακόπηκε λόγω των καταστροφών στις σιδηροτροχιές.

Το δευτερεύον οδικό δίκτυο είχε ακόμα προβλήματα σήμερα το πρωί σε ορισμένα σημεία.
Εκφράζονται επίσης φόβοι για μεγάλες υλικές ζημιές, ενώ περίπου 22.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το μεσημέρι. Ο Φρανσουά Ολάντ κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής την πληγείσα περιοχή.