ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ρωσία πολεμά αποτελεσματικότερα τους τζιχαντιστές από τις ΗΠΑ»

«Η Ρωσία πολεμά αποτελεσματικότερα τους τζιχαντιστές από τις ΗΠΑ»

Η Μόσχα αντιτίθεται στη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, όπως αυτή που προτείνει η Τουρκία, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, την ίδια ώρα που το Ιράκ στηρίζει τις ρωσικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών, πετώντας «καρφιά» για τις ΗΠΑ.

«Ασφαλώς τασσόμαστε εναντίον (της δημιουργίας μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων). Πρέπει να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία των χωρών», ανέφερε ο Μπογκντάνοφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax αναφερόμενος στην πρόταση που έχει διατυπώσει πολλές φορές η κυβέρνηση της Τουρκίας να δημιουργηθεί μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στη Συρία, όπου η ρωσική Πολεμική Αεροπορία άρχισε την περασμένη εβδομάδα να διεξάγει αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και άλλων οργανώσεων.

Ιράκ: Η Μόσχα καταβάλει «πιο σοβαρές» προσπάθειες από την Ουάσινγκτον εναντίον του ΙΚ

Στο μεταξύ, η Βαγδάτη στρέφεται πλέον προς τη Μόσχα διότι η Ουάσινγκτον δεν διεξάγει με σοβαρότητα επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εκτίμησε σήμερα ένας Ιρακινός βουλευτής και επικεφαλής μιας ισχυρής σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, η οποία μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών.

«Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε δει σοβαρές προσπάθειες εναντίον του Ντάες», είπε ο Χάντι αλ Αμέρι για το ΙΚ χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμό του στα αραβικά.

«Η έλλειψη σοβαρότητας του διεθνούς συνασπισμού (σ.σ. του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον) μας έκανε να αλλάξουμε πορεία. Η Ρωσία εξαπέλυσε από τη δική της πλευρά (μια εκστρατεία) με πολύ σοβαρό τρόπο εναντίον του Ντάες», συνέχισε ο Αμέρι, βουλευτής του σιιτικού κινήματος Μπαντρ, το οποίο υποστηρίζει η Τεχεράνη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, σύμμαχος, όπως και του Ιράν, του συριακού καθεστώτος, άρχισε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Συρία, όπου ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εξαπολύει επιδρομές εναντίον του ΙΚ επί έναν χρόνο και πλέον, όπως και στο Ιράκ, με μέτρια αποτελέσματα.

Το Ιράκ, η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία αποφάσισαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου να δημιουργήσουν ένα κέντρο συγκέντρωσης πληροφοριών στη Βαγδάτη για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ.
Έκτοτε η Βαγδάτη έχει κάνει σαφές ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο να ζητήσει από τη Μόσχα να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ και στο ιρακινό έδαφος, μεγάλα τμήματα του οποίου καταλήφθηκαν από τους τζιχαντιστές το 2014.

Σε δηλώσεις του από τη Νατζάφ, την ιερή πόλη των σιιτών, ο Χάντι αλ Αμέρι κατηγόρησε επίσης το διεθνή συνασπισμό ότι δεν επιδεικνύει τη βούληση να σταματήσει τη ροή των μαχητών οι οποίοι εντάσσονται στις τάξεις του ΙΚ στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.

Το ΙΚ «στρατολογεί μαχητές από 108 χώρες του κόσμου, οι οποίοι διέρχονται όλοι από την Τουρκία, κάτι που ο συνασπισμός γνωρίζει πολύ καλά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου ένα ακόμη στέλεχος των σιιτών παραστρατιωτικών, ο Μούεν αλ Καντίμι, κάλεσε να αρχίσουν ρωσικοί βομβαρδισμοί στο ιρακινό έδαφος.
«Προσμένουμε την έναρξη βομβαρδισμών από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εναντίον των θέσεων και των αρχηγείων του Ντάες στο Ιράκ και όλων των κοινών οδών ανεφοδιασμού του [στο Ιράκ και] στη Συρία», είπε ο Καντίμι, προσθέτοντας: «Θα καλωσορίσουμε θερμά μια τέτοια επέμβαση από τους Ρώσους για να εξοντωθεί το Ντάες στο Ιράκ».

Νωρίτερα και η σιιτική οργάνωση Ασάιμπ Αχλ αλ Χακ ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της ρωσικής επέμβασης. Ο εκπρόσωπός της οργάνωσης Νάιμ αλ Ουμπούντι υποστήριξε μάλιστα πως οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα.

«Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν έδρασαν με σοβαρότητα για να δοθεί ένα τέλος στο Ντάες... προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση μάλλον, παρά να την τερματίσουν», σημείωσε.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι έχει επίσης δηλώσει πως η Βαγδάτη θα καλωσόριζε το ενδεχόμενο η Ρωσία να εξαπολύσει επιδρομές εναντίον του ΙΚ στο έδαφος της χώρας του.

Σχετικές ειδήσεις