ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Ζούμε σε μια εποχή τεράστιων προκλήσεων

Μέρκελ: Ζούμε σε μια εποχή τεράστιων προκλήσεων

«Ζούμε σε μια εποχή τεράστιων προκλήσεων, που δεν είναι παρά η «πρόβα τζενεράλε» αυτών που έρχονται» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παραβρέθηκε μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.

Αναφερόμενη στη συνάντηση των τότε Προέδρων Χελμουτ Κολ και Φρανσουά Μιτεράν στο ίδιο ημικύκλιο, τον Νοέμβριο του 1989, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, υπογράμμισε ότι τότε και οι δύο Πρόεδροι αναγνώρισαν ότι είχε έλθει η ώρα μιας μεγάλης αλλαγής και από κοινού έπρεπε να βρουν μια ευρωπαϊκή λύση.

«Είμαστε περήφανοι για αυτήν την ιστορική στιγμή τότε, τη χρωστάμε στην Ευρώπη, γιατί μαζί με αυτήν μεγαλώσαμε και εμείς» υπογράμμισε η καγκελάριος.

«Μάθαμε από την ιστορία μας. Διδαχθήκαμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πολυμορφία προς όφελός μας. Αυτή η πολυμορφία, μας οδηγεί στην ελευθερία, η δε ανοχή είναι το πολύτιμο αγαθό που μας οδήγησε σε όλα αυτά», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Το μήνυμα που θέλω να δώσω σήμερα, είναι ότι πρέπει να συνεισφέρουμε αποφασιστικά ώστε να δοθεί λύση στις κρίσεις που βιώνουμε. Να καταπολεμήσουμε τον πόλεμο, τους πολιτικούς διωγμούς, τη φτώχεια, τις μεσαιωνικές προοπτικές».
Αναφορικά με την ουκρανική κρίση, δήλωσε ότι «η Γερμανία και η Γαλλία είναι αποφασισμένες να συμβάλλουν ώστε να δοθεί ένα τέλος στη φρικτή διαμάχη ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία», ενώ αναφερόμενη στην προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας είπε: «Ευτυχώς στην Ευρώπη αποφασίσαμε και επιβάλαμε από κοινού κυρώσεις, δηλώνοντας ότι πρόκειται για παραβίαση των βασικών θεμελιωδών αρχών μας και δεν μπορούμε να δεχθούμε» είπε η Καγκελάριος.

Σε σχέση με την αναπτυξιακή πολιτική της Ευρώπης η Α. Μέρκελ δήλωσε πεπεισμένη ότι «θα πρέπει να προσανατολισθεί πολύ περισσότερο στην επίλυση κρίσεων, επίλυση συρράξεων και την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος».

Υποστήριξε, επίσης, ότι απαιτείται μεγαλύτερη ταχύτητα στις αποφάσεις, διότι «η Ευρώπη θα αλλάξει πολύ σύντομα και πολύ γρήγορα, όπως άλλαξε πριν από 25 χρόνια». Ζήτησε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, να ληφθεί υπόψη η πρόκληση της ψηφιοποίησης, ενώ σχετικά με την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ τόνισε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι ευρωπαϊκές αξίες. Ζήτησε επίσης βελτίωση του ευρωπαϊκού συντονισμού «ώστε να διορθωθούν τα βασικά λάθη που έγιναν».

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι οι τεράστιες προσφυγικές ροές αλλάζουν τον προσανατολισμό της Ευρώπης.

«Ως Ευρωπαίοι είμαστε ενώπιον αυτής της πρόκλησης την οποία δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, πρέπει να παρέμβουμε στις αιτίες που δημιουργούν πρόσφυγες. Απαιτείται προσπάθεια, υπομονή και επιμονή» είπε.
Υποστήριξε ότι η Τουρκία «παίζει ρόλο κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης», «έχει υποδεχθεί πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες γι' αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί».

Αναγνώρισε, επίσης, ότι η Συμφωνία του Δουβλίνου έχει πλέον ξεπεραστεί, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση και θα πρέπει να αλλάξει.

Καθ' όλη τη διάρκεια της παρέμβασής της, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι μόνο η ενότητα θα βοηθήσει την Ευρώπη να προχωρήσει και εκθείασε τη συνεργασία της με τον Φρανσουά Ολάντ. «Χάρη σ’ αυτή τη συνεργασία επιτεύχθηκε η διαχείριση της κρίσης χρέους και κρατήσαμε ζωντανή την ευρωζώνη» υπογράμμισε.

«Μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε αυτήν την πολύ σημαντική πρόβα τζενεράλε της ιστορίας μας, και θα καταφέρουμε να βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν την κρίση, να εκπροσωπήσουμε ακόμα καλύτερα στο παγκόσμιο στερέωμα τα συμφέροντά μας, αλλά και τις αξίες μας» κατέληξε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σχετικές ειδήσεις