ΚΟΣΜΟΣ

Άλλη μια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό σήμερα

Άλλη μια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό σήμερα

Με τη συμμετοχή της Ιορδανίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας αλλά και των χωρών του Βίζενγκραντ πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο άλλη μια σύσκεψη για τη μεταναστευτική κρίση.

Χθες, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυναν έκκληση για ενότητα ώστε ν' αλλάξει η «παρωχημένη» πολιτική ασύλου στην Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη μεταναστευτική της κρίση από το 1945, αλλά και για να αποτραπεί ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» στη Συρία.

Ο Ολάντ προειδοποίησε από την πλευρά του για το «τέλος της Ευρώπης» και «επιστροφή στα εθνικά σύνορα», αν η ΕΕ δεν επιδείξει ενότητα, καταχειροκροτούμενος από την ολομέλεια.

Η Μέρκελ παρατήρησε ότι η διαδικασία του Δουβλίνου σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες που φτάνουν στην ΕΕ πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα που πατούν το πόδι τους είναι παρωχημένη.

Εν τω μεταξύ, στη Μεσόγειο, 6 ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία -ιταλικό, γαλλικό, γερμανικά, βρετανικό και ισπανικό - και τα 1.300 μέλη των πληρωμάτων τους μπορούν στο εξής να πραγματοποιούν έφοδο, να επιθεωρούν, να κατάσχουν και να καταστρέφουν τα σκάφη που χρησιμοποιούν οι διακινητές, σε διεθνή ύδατα. Κλείνουν έτσι όλη τη βορειοδυτική ακτή της Λιβύης, από την τυνησιακή μεθόριο μέχρι τη Σύρτη, απ 'όπου αναχωρούν κάθε εβδομάδα με αυτοσχέδιες σχεδίες και προορισμό την Ευρώπη χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και αφρικανοί πολίτες που θέλουν να ξεφύγουν από την ακραία φτώχεια.

Βέβαια, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να συρρέουν στον άλλο δρόμο, αυτόν που ακολουθούν οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι επιβιβάζονται στις τουρκικές ακτές με προορισμό τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια φθάνουν στη βόρεια Ευρώπη μέσω Βαλκανίων, Ουγγαρίας και Κροατίας.

Σχετικές ειδήσεις