ΚΟΣΜΟΣ

Την έναρξη επιχειρήσεων στα ανοιχτά της Λιβύης εγκρίνει αύριο ο ΟΗΕ

Την έναρξη επιχειρήσεων στα ανοιχτά της Λιβύης εγκρίνει αύριο ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται αύριο Παρασκευή να αποφασίσει με ψηφοφορία εάν θα δώσει την έγκριση του για τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών ναυτικών επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην κατάληψη και καταστροφή σκαφών που χρησιμοποιούνται από διακινητές στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας, που έχει το δικαίωμα βέτο στο ΣΑ, έχει τονίσει πως θα υποστηρίξει το προσχέδιο ψηφίσματος, αλλά δεν είναι σαφής η στάση που θα υιοθετήσει η Μόσχα στη ψηφοφορία, σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η έγκριση της διεξαγωγής των επιχειρήσεων θα σημάνει την ενεργοποίηση της δεύτερης από τις τρεις φάσεις της ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την αναχαίτιση της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει επιχειρήσεις της ΕΕ στα χωρικά ύδατα της Λιβύης και σε παράκτιες περιοχές της χώρας.
Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει εκφράσει την αντίθετη της στο προσχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα, αλλά ο πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ Ιμπραήμ Νταντάσι με επιστολή του προς το ΣΑ την Τρίτη επισήμανε πως οι ανησυχίες της χώρας έχουν αμβλυνθεί και συμφώνησε στο τελικό κείμενο του προσχεδίου.

Η Ρωσία εμφανίζεται επιφυλακτική στη χορήγηση εξουσιοδότησης εν λευκώ στην ΕΕ για τη χρήση ένοπλης βίας και απαιτεί να υπάρξουν ακριβείς διατυπώσεις στον καθορισμό της ευρωπαϊκής αποστολής.

Η Ρωσία είχε κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους Ευρωπαίους συμμάχους το 2011 ότι εξαπάτησαν τα μέλη του ΣΑ στην έγκριση του Συμβουλίου για τη χρήση ένοπλης βίας στη Λιβύη για την προστασία αμάχων, καθώς τη χρησιμοποίησε για την υποστήριξη των ανταρτών και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος δολοφονήθηκε. Η Ρωσία είχε απόσχει από εκείνη την ψηφοφορία του ΣΑ.

Έκτοτε η Λιβύη βυθίσθηκε στο χάος με δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις που πολεμούν για τον έλεγχο της χώρας. Το κενό εξουσίας επέτρεψε στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να εδραιώσουν τη θέση τους στη χώρα.

Την περασμένη Παρασκευή ο ΟΗΕ άσκησε πιέσεις στις δύο αντίπαλες παρατάξεις στη Λιβύη να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία, με την υπόσχεση παροχής διεθνούς βοήθειας για την ανοικοδόμηση της χώρας, με την προειδοποίηση να μην καθυστερήσουν περαιτέρω τον τερματισμό της σύγκρουσης.