ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι τζιχαντιστές σκότωσαν Ιρανό στρατηγό και προελαύνουν προς το Χαλέπι

Συρία: Οι τζιχαντιστές σκότωσαν Ιρανό στρατηγό και προελαύνουν προς το Χαλέπι

Την πόλη του Χαλεπίου πλησιάζουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αφού κατάφεραν να εκδιώξουν τους αντάρτες από σειρά θέσεων βορείως της πόλης, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μαγιαντίν, από την πλευρά του, μετέδωσε ότι Ιρανός στρατηγός σκοτώθηκε από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Το ΙΚ ουδέποτε είχε πλησιάσει τόσο κοντά στην πόλη του Χαλεπίου, αυτή είναι η μεγαλύτερη προέλασή του προς την πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας», δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις πηγές του Παρατηρητηρίου, το ΙΚ εξεδίωξε οργανώσεις ανταρτών, έπειτα από σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας και έως τις 05.00 τα ξημερώματα, από τις τοποθεσίες Ταλ Κραχ, Ταλ Σουσίν, Κάφαρ Καρές αλλά κυρίως από τη βάση Μαντρασάτ αλ-Μούσατ, που τελούσαν υπό τον έλεγχο των ανταρτών από το 2012.

«Δεκάδες μαχητές και από τα δύο στρατόπεδα έχουν σκοτωθεί», τόνισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Με την κατάληψη των θέσεων αυτών βορείως του Χαλεπίου, η τζιχαντιστική οργάνωση βρίσκεται πλέον περίπου 20 χλμ. από την πόλη και «πάνω στη γραμμή του μετώπου με τις καθεστωτικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ», κυρίως κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Σέιχ Νάτζαρ. Το ΙΚ προέλασε κυρίως από τα βορειοδυτικά του Χαλεπίου, όπου ελέγχει πόλεις και τοποθεσίες, κυρίως την πόλη Αλ-Μπαμπ, που είναι ένα από τα προπύργιά του.

Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μαγιαντίν που εδρεύει στον Λίβανο μετέδωσε ότι Ιρανός στρατιωτικός σύμβουλος με βαθμό στρατηγού σκοτώθηκε στο Χαλέπι.

Ο Χουσέιν Χαμεναντί, ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, σκοτώθηκε χθες στη Συρία «κατά τη διάρκεια συμβουλευτικής αποστολής στην περιοχή του Χαλεπίου, από τους τρομοκράτες του ΙΚ», ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, χωρίς να διευκρινίζουν ακριβώς υπό ποιες συνθήκες.

Το Χαλέπι έχει καταστραφεί από τον πόλεμο από το 2012 και έχει χωριστεί στους δυτικούς τομείς που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων και στους ανατολικούς που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Σχετικές ειδήσεις