ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Τριήμερο πένθος στη μνήμη των 27 νέων που σκοτώθηκαν σε κέντρο διασκέδασης

Ρουμανία: Τριήμερο πένθος στη μνήμη των 27 νέων που σκοτώθηκαν σε κέντρο διασκέδασης

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η ρουμανική κυβέρνηση στη μνήμη των 27 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Βουκουρέστι, όταν ξέσπασε πυρκαγιά, κατά τη διάρκεια ροκ συναυλίας που συνοδευόταν από σόου πυροτεχνημάτων.

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί εδώ και δεκαετίες στη ρουμανική πρωτεύουσα. Τουλάχιστον 184 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν περισσότεροι από 500 νέοι ποδοπατήθηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στη μοναδική έξοδο κινδύνου του νάιτκλαμπ Colectiv που στεγαζόταν στο υπόγειο ενός πρώην εργοστασίου υποδημάτων.

Αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα μέσα στην αίθουσα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ραέντ Αραφάτ είπε ότι ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί οι 17 από τους 27 νεκρούς και από τους τραυματίες οι 146 παραμένουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν. Οι περισσότεροι φέρουν εγκαύματα, εισέπνευσαν καπνούς ή τραυματίστηκαν κατά το ποδοπάτημα. Ο Αραφάτ σημείωσε ότι η διεύθυνση του κλαμπ δεν είχε ζητήσει άδεια για τη χρήση πυροτεχνημάτων, ούτε της είχε δοθεί το ελεύθερο από την πυροσβεστική υπηρεσία να τα χρησιμοποιήσει σε κλειστό χώρο.

"Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, αν λάβουμε υπόψη μας τη σοβαρότητα της κατάστασης ορισμένων τραυματιών", πρόσθεσε ο υπουργός μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιοάνις επισκέφθηκε τους τραυματίες στα νοσοκομεία και άναψε ένα κερί έξω από το νυχτερινό κέντρο. Περίπου 600 εθελοντές έσπευσαν να δωρίσουν αίμα.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα νάιτκλαμπ της χώρας για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κανονισμοί πυρασφάλειας.

"Οι άνθρωποι που έτρεχαν να βγουν από το κλαμπ ποδοπατήθηκαν", είπε ένας νεαρός άνδρας που γλίτωσε, χάνοντας μόνο τα παπούτσια του. Μια γυναίκα, η οποία τραυματίστηκε πολύ ελαφρά, περιέγραψε πώς τυλίχθηκε στις φλόγες η αίθουσα. "Μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, η οροφή φλεγόταν. Τα επόμενα τρία, τρέξαμε προς την πόρτα" είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. "Θλίβομαι βαθιά που οι ζωές τόσων πολλών νέων χάθηκαν τόσο τραγικά. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν, με τους φίλους τους και με όσους εκείνους που εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν τα θύματα", ανέφερε.