ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστικό: Ένα βρέφος επέζησε μόνο της νέας αεροπορικής τραγωδίας στο Νότιο Σουδάν (vids+phs)

Συγκλονιστικό: Ένα βρέφος επέζησε μόνο της νέας αεροπορικής τραγωδίας στο Νότιο Σουδάν (vids+phs)

Πρόσφορο έδαφος για να αναδυθεί, ακόμα και από μέρη όπου φύτρωσαν ανείπωτες τραγωδίες, βρίσκει η ελπίδα.

Και ενώ οι μνήμες από την αεροπορική τραγωδία στη Χερσόνησο του Σινά, με τη συντριβή του αεροσκάφους της Kogalymavia που έκοψε το νήμα της ζωής 224 ανθρώπων, είναι ακόμα νωπές, νέα πτώση ρωσικού αεροσκάφους, αυτή τη φορά στο Σουδάν, συγκλονίζει τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τη συντριβή του εμπορικού αεροσκάφους τύπου Antonov, μόλις 800 μέτρα από το αεροδρόμιο της Τζούμπα, που καλύπτεται με μυστήριο, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 36 άτομα, ενώ από το δυστύχημα επέζησε μόνο ένα μωρό.

Οι εικόνες του 14μηνου βρέφους με το όνομα Nyloak Tong σπέρνουν τον καρπό της απαντοχής, απορροφώντας τους φρικιαστικούς «κραδασμούς» εκείνων που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη συντριβή.

paidaki copy

Το κοριτσάκι, θαύμα της ζωής, ταξίδευε μαζί με την μητέρα της και τα άλλα τέσσερα αδέλφια της…

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι δεν σκοτώθηκαν μόνο επιβάτες του αεροπλάνου, αλλά και άτομα που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της συντριβής επιτείνει την αίσθηση της τραγωδίας, η οποία αποτυπώνεται στο συγκλονιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Στις εικόνες που κατέγραψε κάμερα του αεροδρομίου της Τζούμπα, το αεροπλάνο φαίνεται να χάνει ξαφνικά ύψος, πριν συντριβεί φλεγόμενο στο έδαφος, την ίδια ώρα που ένα πυκνό σύννεφο καπνού υψώνεται σκεπάζοντας τα πάντα.

Στο μεταξύ, ανατριχιαστικές είναι και οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο της συντριβής με ανθρώπους απανθρακωμένους να βρίσκονται ανάμεσα στα συντρίμμια και τους διασώστες να σπεύδουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

sudan8

Και μπορεί οι πληροφορίες να έκαναν λόγο αρχικά για τρεις επιζώντες, ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ένας εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε πως τελικά μόνο ένα μωρό εντοπίστηκε ζωντανό.

«Περισυλλέγησαν 36 σοροί και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία», δήλωσε ο Ματζού Χίλαρι από τον Ερυθρό Σταυρό του Νοτίου Σουδάν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διευκρινίζοντας ότι από τους τρεις διασωθέντες, μόνο ένα μωρό κατάφερε τελικά να επιβιώσει.

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι πρόκειται για τον τελικό απολογισμό, καθώς κάποια από τα συντρίμμια είναι πολύ βαριά για να σηκωθούν και χρειάζονται βαριά μηχανήματα», συμπλήρωσε.

«Το αεροσκάφος ήταν ακατάλληλο να πετάξει»

To αεροσκάφος, που είχε κατασκευαστεί στη πρώην ΕΣΣΔ το 1971 και ήταν καταχωρισμένο στο νηολόγιο του Τατζικιστάν, την πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, «δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται καθώς οι διαδικασίες» ανακαίνισης και συντήρησης «που προέβλεπε ο κανονισμός δεν είχαν πραγματοποιηθεί (...), περιλαμβανομένων εκείνων που στόχευαν στο να εγγυηθούν την ασφάλεια», διευκρίνισε στο μεταξύ, η εταιρεία σε ένα δελτίο Τύπου.

Το αεροσκάφος είχε συναρμολογηθεί στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν. Είχε νηολογηθεί στο Τατζικιστάν, ενώ το πλήρωμά του αποτελείτο από Αρμένιους υπηκόους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας επιβεβαίωσε μάλιστα ότι πέντε Αρμένιοι σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα.

«Η εταιρεία Antonov παρακολουθεί την κατάσταση των αεροσκαφών της όπου κι αν βρίσκονταν και προχωρεί σε συστάσεις σχετικά με τη συντήρηση ή τις εργασίες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια της εκμετάλλευσής τους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια υπεύθυνη της αεροπορικής εταιρείας, προσθέτοντας: «Κατόπιν οι αρχές της ενδιαφερόμενης χώρας αποφασίζουν σχετικά με την πορεία που θα ακολουθούσουν».

Στην περίπτωση του φορτηγού αεροσκάφους που κατέπεσε στην Τζούμπα, η εταιρεία Antonov βρισκόταν σε επικοινωνία με τις αρχές του Τατζικιστάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο δελτίο που εξέδωσε η εταιρεία διευκρινίζει επίσης ότι η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ουκρανίας αναμένει να ενημερωθεί σχετικά με τη συντριβή από τις αρχές του Νοτίου Σουδάν και του Τατζικιστάν προκειμένου να αποφασίσουν εάν η Antonov θα συμμετάσχει ή όχι στις έρευνες.

aeroplano9 copy

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος των τοπικών Αρχών ανέφερε ότι στο εμπορικό αεροσκάφος επέβαιναν 12 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, ενώ πέντε από τους οποίους ήταν Αρμένιοι και ένας Ρώσος.

Δημοσιεύματα ωστόσο των τοπικών Μέσων έκαναν λόγο για 50 επιβαίνοντες, πληροφορία πάντως που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

«Διενεργείται έρευνα ώστε να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ουγκάντα, Ραντμίρ Γκαινάνοφ, τονίζοντας πως τα αίτια της συντριβής παραμένουν ακόμα άγνωστα.

Από την πλευρά του πάντως, ο Ατέν Γουέκ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, «φωτογράφισε» βλάβη στον κινητήρα, ωστόσο ενημέρωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για το ακριβές πόρισμα, ενώ δεν δίστασε να κάνει λόγο για «ασυνήθιστη» απογείωση του αεροσκάφους.

«Ο αριστερός κινητήρας σταμάτησε να λειτουργεί αμέσως μόλις απογειώθηκε και ο δεύτερος σταμάτησε σχεδόν ταυτόχρονα και το αεροπλάνο άρχισε την πτώση. Συνετρίβη λίγα μέτρα πριν την κοίτη του ποταμού έτσι δεν έπεσε στο νερό», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα πάντως με όσα κυκλοφόρησαν αρχικά, ο Γουέκ, σημείωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αεροσκάφος σκότωσε ανθρώπους που βρίσκονταν στο έδαφος.

Τα αίτια ωστόσο της τραγωδίας δεν είναι τα μόνο που καλύπτονται με πέπλο μυστηρίου, καθώς άγνωστος παραμένει και ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, καθώς ο Γουέκ έκανε λόγο για 18 επιβαίνοντες του Antonov, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες οι νεκροί ήταν περίπου 40.

Σε σχετικό ερώτημα μάλιστα δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι αυτός που έλαβε από τους αρμόδιους της πολιτικής αεροπορίας, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να βρίσκονταν επιπλέον επιβάτες στο αεροσκάφος σε σχέση με όσους είχαν αναφερθεί από το πλήρωμα. «Η αλήθεια είναι το αεροπλάνο δεν θα έπρεπε να μεταφέρει επιβάτες», τόνισε.

aeroplano9

Από την άλλη, εκπρόσωπος της πολιτικής αεροπορίας υποστήριξε ότι ο κυβερνήτης ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Τζούμπα ότι μετέφερε 12 επιβαίνοντες, διευκρινίζοντας πως ανάμεσά τους υπήρχαν πέντε Αρμένιοι και ένας Ρώσος, αλλά και ότι τα καύσιμα ήταν αρκετά για πτήση πέντε ωρών.

Ο εκπρόσωπος της πολιτικής αεροπορίας ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός πτήσης ήταν ο EY-406 και ο τύπος του αεροσκάφους ήταν Antonov 12-B, ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί στα αίτια της συντριβής, δηλώνοντας απλώς ότι η έρευνα δεν έχει καν ξεκινήσει.
«Σπεύσαμε στο σημείο της συντριβής που βρίσκεται νοτιοανατολικά του αεροδρομίου της Τζούμπα και το σημείο βρίσκεται μετά τον ποταμό. Έχουμε ασφαλίσει την περιοχή και βρισκόμαστε στο σημείο για την περισυλλογή των νεκρών και του “μαύρου κουτιού”», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις