ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ζητά την αναθεώρηση του συντάγματος

Ερντογάν: Ζητά την αναθεώρηση του συντάγματος

Η σύνταξη νέου συντάγματος προβάλλεται στην τουρκική επικαιρότητα αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο αφορά άμεσα το θέμα, δήλωσε σήμερα ότι «ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα των εκλογών ήταν η ανάγκη να λυθεί το συντομότερο, το ζήτημα του νέου συντάγματος».

Ο όρος «νέο σύνταγμα» σημαίνει στην Τουρκία αλλαγή του πολιτειακού συστήματος και μετάβαση σε ένα είδος προεδρικού συστήματος.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σήμερα στην προσπάθεια που καταβλήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο για τη σύνταξη νέου συντάγματος, μια προσπάθεια η οποία δεν καρποφόρησε. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η προσπάθεια απέτυχε εξαιτίας της στάσης της αντιπολίτευσης.

«Εύχομαι ότι στη νέα αυτή περίοδο θα στηρίξουν την προετοιμασία του νέου συντάγματος. Αλλιώς, αν την εμποδίσουν, θα λογοδοτήσουν μετά από τέσσερα χρόνια στις εκλογές» δήλωσε και εξέφρασε την πίστη του ότι «αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της εθνοσυνέλευσης, τα πολιτικά κόμματα θα ξεκινήσουν μια καρποφόρα προσπάθεια».

Νωρίτερα σήμερα, ο Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, ερωτηθείς σχετικά με τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, δήλωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη και το αποτέλεσμα των εκλογών, θα ληφθεί η σχετική απόφαση, αφού ερωτηθεί και ο λαός». Πράγμα που στην πράξη σημαίνει δημοψήφισμα.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξασφάλισε 317 έδρες στη νέα βουλή, επί συνόλου 550. Με βάση το σύνταγμα, η αναθεώρηση του συντάγματος μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Πρώτον με πλειοψηφία 330 εδρών και την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος. Δεύτερον με πλειοψηφία 367 εδρών. Στην περίπτωση αυτή η αναθεώρηση δεν προϋποθέτει δημοψήφισμα.

Το ΚΔΑ χρειάζεται δηλαδή τη στήριξη 13 πρόσθετων βουλευτών. Το αν και πώς θα διασφαλίσει τη στήριξη αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις διεργασίες εντός των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από τη στιγμή που η αναθεώρηση ταυτίζεται με το "ερντογανικό" προεδρικό σύστημα, τα τρία κόμματα (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών και Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) δεν αναμένεται να δώσουν τη στήριξή τους. Εάν όμως σε κάποια από τα κόμματα αυτά υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις, με ανεξαρτητοποίηση βουλευτών, με δημιουργία νέων κομμάτων ή με προσχώρηση βουλευτών στο ΚΔΑ, τότε το τελευταίο δεν θα δυσκολευτεί να βρει τη στήριξη αυτή.

Το ιδανικό για το ΚΔΑ είναι να βρει άλλους 50 βουλευτές που θα στήριζαν την αναθεώρηση ώστε να μην χρειαστεί το δημοψήφισμα. Διότι μπορεί το κυβερνών κόμμα να βγήκε από τις εκλογές με σαρωτική νίκη, αλλά θεωρητικά παραμένει ριψοκίνδυνη η προσφυγή στο δημοψήφισμα. Πολιτικά θα ήταν για τον Ερντογάν η απόλυτη νίκη και κυριαρχία, αν γινόταν η αναθεώρηση με την έγκριση του λαού. Αλλά το ρίσκο παραμένει.

Στο ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος έχει αρχίσει ήδη η κριτική προς το πρόσωπο του αρχηγού Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το ίδιο ισχύει και για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Δυσαρέσκεια απέναντι στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει αρχίσει επίσης να εκφράζεται, κυρίως από το ΡΚΚ και την κουρδική-εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία.

Όλα αυτά δεν αποκλείεται να φέρουν στο προσκήνιο συγκεκριμένες εσωκομματικές εξελίξεις προτού καν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση προς το τέλος Νοεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις