ΚΟΣΜΟΣ

Μετανάστες και πρόσφυγες ανησυχούν τους Γερμανούς

Μετανάστες και πρόσφυγες ανησυχούν τους Γερμανούς

Η εισροή πολλών μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία ανησυχεί τους πολίτες της χώρας εξίσου με την άνοδο ακροδεξιών κινημάτων, όπως αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση.

Η προσφυγική κρίση ξυπνά στους Γερμανούς πολλές ανησυχίες, μεταξύ αυτών φόβο για την αύξηση της επιρροής του ισλάμ στη χώρα στο 78% των ερωτηθέντων, αλλά και για την άνοδο ακροδεξιών κινημάτων στο 87%. Αυτό έδειξε η νέα δημοσκόπηση της Infratest Dimap που διενεργήθηκε για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD και της εφημερίδας Die Welt.

Παράλληλα τα τρία τέταρτα των Γερμανών ανησυχούν ότι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων θα οδηγήσει σε αύξηση των αδικημάτων, αλλά και θα ενισχύσει τον κίνδυνο να διαπραχθούν τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

Το 69% των ερωτηθέντων εξέφρασε τον φόβο ότι θα ενισχυθεί η επιρροή ξένων πολιτισμών στη Γερμανία, ενώ στους μισούς από τους ερωτηθέντες προκαλεί ανησυχία ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που έχουν φτάσει στη χώρα.

Την ίδια ώρα όμως οι Γερμανοί φαίνεται να απορρίπτουν τον δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό στην περίπτωση του αντιισλαμικού κινήματος Pegida: Μόλις το 17% εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ του κινήματος αυτού, ενώ τα τέσσερα πέμπτα δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν με αυτό.

Περίπου τα τέσσερα πέμπτα των ερωτηθέντων εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ακινήτων εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, ενώ εξίσου πολλοί Γερμανοί φοβούνται ότι η φροντίδα των αιτούντων άσυλο θα είναι πολύ ακριβή.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν επίσης ότι τίθεται σε κίνδυνο η ευημερία της χώρας εξαιτίας της οικονομικής επιβάρυνσης από τους πρόσφυγες.

Όπως και τον προηγούμενο μήνα, το 44% των ερωτηθέντων βλέπει προς το παρόν μόνο μειονεκτήματα από τη μεγάλη εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, ένα φαινόμενο που είναι πιο συχνό στην ανατολική απ’ ό,τι στη δυτική Γερμανία. Αντίθετα αυξήθηκε ελαφρώς στο 37% το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα.

Εξάλλου οι μισοί Γερμανοί ανησυχούν ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας. Παράλληλα όμως το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα οι πρόσφυγες θα είναι χρήσιμοι στην αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης τα τρία τέταρτα των Γερμανών τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης ενός νόμου που θα αναγκάζει τους πρόσφυγες να ακολουθούν τις βασικές αξίες της χώρας.

Το 71% πιστεύει ότι θα είναι χρήσιμο να ισχύσει ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να δεχθεί η χώρα, ενώ το 69% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ζωνών τράνζιτ στα σύνορα ώστε να μπορούν να απελαύνονται απευθείας οι αιτούντες άσυλο που δεν έχουν πιθανότητες να δουν την αίτησή τους να εγκρίνεται.

Τέλος, μόνο το 17% συμφωνεί με τη δημιουργία ενός φράχτη στα σύνορα Γερμανίας- Αυστρίας.

Σχετικές ειδήσεις