ΚΟΣΜΟΣ

Με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα διέλυσε η τουρκική αστυνομία διαδήλωση φοιτητών (video)

Με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα διέλυσε η τουρκική αστυνομία διαδήλωση φοιτητών (video)

H τουρκική αστυνομία διέλυσε με τη βία σήμερα μια αντικυβερνητική διαδήλωση φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα η τουρκική αστυνομία άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες και έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να διαλυθεί το συγκεντρωμένο πλήθος.

Περίπου 200 φοιτητές διαδήλωσαν μπροστά από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης διαμαρτυρόμενοι κατά του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) που εορτάζει σήμερα την 34η επέτειο από την ίδρυσή του.

Το YÖK, που ιδρύθηκε το 1981 από την στρατιωτική χούντα και επιβλέπει την οργάνωση των πανεπιστημίων, καταγγέλλεται συχνά ότι συνιστά ένα κυβερνητικό εργαλείο ελέγχου.

Δεκάδες φοιτητές ζήτησαν την κατάργησή του.

«Οι νέοι δεν τρομοκρατούνται, ο (πρόεδρος) Ερντογάν και το YÖK θα καταρρεύσουν» ήταν ένα από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πλακάτ των φοιτητών.

«Η κυβέρνηση- δολοφόνος θα λογοδοτήσει» φώναζαν επίσης οι συμμετέχοντες.

Μετά την εκτεταμένη χρήση χημικών, οι αστυνομικοί των μονάδων καταστολής περικύκλωσαν τους φοιτητές, ενώ προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις, μετέδωσε ο φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επιπλέον, η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει μια συγκέντρωση κατά του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Αττάλεια (νότια), όπου 9 άνθρωποι συνελήφθησαν, όπως ανέφερε ο τουρκικός Τύπος.

Σχετικές ειδήσεις