ΚΟΣΜΟΣ

Διχασμένοι οι Γερμανοί για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Διχασμένοι οι Γερμανοί για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Οι Γερμανοί εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους θα πρέπει να συμμετάσχουν άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Το 52% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τάσσεται κατά της άμεσης εμπλοκής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, ενώ το 41% είναι υπέρ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest dimap για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη σε μια στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας εναντίον της ISIS, κάτι που απορρίπτει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Die Linke.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 1.000 ανθρώπων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι.

Στο μεταξύ το 91% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι κατάλληλα μέτρα όπως η αυξημένη αστυνομική παρουσία και οι έλεγχοι προσώπων, ενώ μόλις το 5% φοβάται ότι με αυτό τον τρόπο θα περιοριστούν τα βασικά του δικαιώματα. Οι Γερμανοί εδώ και καιρό πιστεύουν ότι η αντίθεσή τους στον πόλεμο στο Ιράκ και η χαμηλών τόνων παρουσία τους στο Αφγανιστάν δεν θα τους καταστήσει στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων.

Όμως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι η γερμανική κοινή γνώμη άλλαξε στάση, κάτι που ενισχύθηκε με το σοκ της ακύρωσης ενός αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας στο Ανόβερο έπειτα από τρομοκρατική απειλή.

Επικαλούμενη ένα έγγραφο των γαλλικών υπηρεσιών Πληροφοριών, η εφημερίδα Hannoversche Allgemeine αναφέρει ότι οι γερμανικές αρχές είχαν λάβει προειδοποίηση ότι μια ομάδα πέντε ατόμων με αρχηγό έναν Γερμανό πολίτη σκόπευαν να πυροδοτήσουν πέντε βόμβες, περιλαμβανομένων τριών μέσα στο γήπεδο του Ανόβερου.

Τελικά δεν έχουν γίνει συλλήψεις σε σχέση με την υπόθεση αυτή, ενώ δεν έχουν βρεθεί και εκρηκτικά.

Σχετικές ειδήσεις