ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σοβαρά επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα (pics)

Ρωσία: Σοβαρά επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα (pics)

Επίθεση με πέτρες και μπουκάλια δέχθηκε η πρεσβεία της Τουρκίας στη Μόσχα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια των παραθύρων της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα, μία ημέρα μετά το θάνατο ενός Ρώσου πιλότου, το αεροσκάφος του οποίου κατέρριψε η Τουρκία.

Οι διαδηλωτές, ηλικίας οι περισσότεροι μεταξύ 20 και 30 ετών, συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά στη διπλωματική αποστολή της Τουρκίας όπου φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας.

Το πλήθος εκτόξευσε μπουκάλια όπως επίσης χάρτινα αεροπλανάκια εναντίον της πρεσβείας, ενώ ορισμένοι εξ αυτών κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν τα συνθήματα «η Τουρκία θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο» ή «πισώπλατη μαχαιριά», επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι διαδηλωτές, που ήταν τουλάχιστον 500 σύμφωνα με το φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου, κρατούσαν επίσης σημαίες της Ρωσίας και της Συρίας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους μπροστά από την πρεσβεία, που βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας.

Όπως μετέδωσε το ανεξάρτητο ραδιοφωνικό δίκτυο «Ηχώ της Μόσχας», επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης συνέλαβαν τουλάχιστον 10 διαδηλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι ένα καταδρομικό/βομβαρδιστικό Su-24 καταρρίφθηκε χθες από την τουρκική πολεμική αεροπορία, που διαβεβαιώνει ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι πετούσε στον εναέριο χώρο της Συρίας. Ο ένας από τους δύο πιλότους, που χρησιμοποίησαν τα εκτινασσόμενα καθίσματά τους, σκοτώθηκε από τους Σύρους αντάρτες προτού προσγειωθεί στο έδαφος, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Ο δεύτερος μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση των ρωσικών δυνάμεων έπειτα από μια επιχείρηση διάσωσης κατά τη διάρκεια της οποίας ακόμη ένας Ρώσος στρατιωτικός, ένας πεζοναύτης, σκοτώθηκε.

Σχετικές ειδήσεις