ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι αντάρτες κάνουν όλο και πιο εκτεταμένη χρήση πυραύλων TOW

Συρία: Οι αντάρτες κάνουν όλο και πιο εκτεταμένη χρήση πυραύλων TOW

Μια πηγή στον συριακό στρατό σημείωσε ότι δυνάμεις των ανταρτών τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αντιαρματικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής, που έχει πληρώσει η Σαουδική Αραβία και έχουν μεταφερθεί στη Συρία γίνεται μέσω Τουρκίας, και η χρήση αυτών των όπλων έχει αντίκτυπο στα πεδία των μαχών.

Οι πύραυλοι TOW αποτελούν το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους οι αντάρτικες ομάδες που πολεμούν για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η χρήση τους είναι όλο και πιο συχνή από την 30ή Σεπτεμβρίου, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την αεροπορική της εκστρατεία στη Συρία.

Την Τρίτη (24/11) μέλη μιας οργάνωσης ανταρτών καταγράφηκαν σε βίντεο να εκτοξεύουν έναν τέτοιο κατευθυνόμενο πύραυλο για να καταστρέψουν ένα προσγειωμένο ρωσικό ελικόπτερο στη Συρία.

«Μέσα από την πορεία των μαχών, έγινε εμφανές ότι οι τρομοκράτες έχουν μεγαλύτερη ποσότητα αμερικανικών αντιαρματικών πυραύλων TOW. Ξεκίνησαν να χρησιμοποιήσουν εντατικά αυτό το όπλο», δήλωσε η πηγή. Η συριακή κυβέρνηση χαρακτηρίζει τα μέλη όλων των μαχητικών οργανώσεων εναντίον των οποίων μάχεται ως τρομοκράτες.

«Αυτό το όπλο, (οι πύραυλοι) TOW, φυσικά επηρεάζει τη δράση των μονάδων τεθωρακισμένων. Σαφώς, είναι ένα γνωστό αμερικανικό όπλο, ο αντίκτυπος του οποίου στην μάχη είναι γνωστός: είναι αποτελεσματικό ενάντια σε άρματα μάχης», σημείωσε η πηγή. «Κάνουν εκτεταμένη χρήση των πυραύλων, που υποδεικνύει ότι έχουν απόθεμα», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά αποτελούν μια ακόμη ένδειξη του πώς η αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης στους αντάρτες από κράτη που εχθρεύονται τον Άσαντ έχει βοηθήσει τους αντικαθεστωτικούς, καθώς οι αντάρτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εκτεταμένη, πολυμέτωπη επίθεση από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

Εκπρόσωπος μιας οργάνωσης ανταρτών που μάχεται στα νότια του Χαλεπιού και έχει στο οπλοστάσιο της τέτοιους πυραύλους επιβεβαίωσε πως οι μαχητές της δεν έχουν έλλειψη πυραύλων σήμερα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Είπε πάντως ότι διαθέτουν μόνο ένα τρίποδο για την εκτόξευσή τους.

Πύραυλοι TOW προμηθεύτηκαν σε αντάρτες, βάσει του προγράμματος εκπαίδευσης και υποστήριξης οργανώσεων από τις ΗΠΑ. Η υποστήριξη αυτή περιλαμβάνει σε κάποιες περιπτώσεις εκπαίδευση από τη CIA, την υπηρεσία κατασκοπείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και για τη χρήση των TOW.

Στις 31 Οκτωβρίου το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε από την Ουάσιγκτον ότι η CIA, σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, διεύρυναν πρόσφατα τον κατάλογο των οργανώσεων ανταρτών στις οποίες χορηγούν οπλισμό μυστικά, συμπεριλαμβανομένων TOW.

Η συριακή στρατιωτική πηγή τόνισε πως η αυξημένη χρήση του συγκεκριμένου όπλου καταγράφεται από τα τέλη Οκτωβρίου, ειδικά στην περιοχή μεταξύ των επαρχιών Ιντλίμπ και Χάμα.

«Η χώρα που πληρώνει (σ.σ. για τους πυραύλους) είναι η Σαουδική Αραβία και η χώρα που διασφαλίζει τη μεταφορά τους η Τουρκία», επέμεινε η πηγή.

Σχετικές ειδήσεις