ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση Γαλλία: Φόρο τιμής στα θύματα αποτίει το Παρίσι

Τρομοκρατική επίθεση Γαλλία: Φόρο τιμής στα θύματα αποτίει το Παρίσι

Το μέγαρο των Invalides (Απομάχων) στο Παρίσι γίνεται το μεσημέρι της Παρασκευής το μέρος που θα κοιτάζει όλη η Γαλλία για την κεντρική τελετή τιμής και μνήμης στα θύματα των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου. Ο Ολάντ θα συνομιλήσει με συγγενείς των θυμάτων - αν και δύο οικογένειες αρνήθηκαν να παραστούν.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει από τις πρώτες ημέρες μετά τις επιθέσεις να ορίσει την 27η Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά, ως ημέρα τελετών για τα θύματα. Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, όμως η κυβέρνηση επιμένει πως οι συμβολικές τελετές έχουν τη σημασία τους.

Ο συμβολισμός της επιλογής του χώρου -το στρατιωτικού «χρώματος» μέγαρο των Invalides- επίσης δεν είναι τυχαίος.

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 11:30 ώρα Αθήνας (10:30 ώρα Παρισιού) παρόντος του προέδρου Ολάντ. Θα αναγνωστούν τα ονόματα των 130 νεκρών, εκτός από δύο, οι οικογένειες των οποίων το αρνήθηκαν.

Η απόδοση στρατιωτικών τιμών στα θύματα ήταν επίσης αμφιλεγόμενη, ενώ το αρχικό σχέδιο για προβολή φωτογραφιών τους τελικά εγκαταλείφθηκε, καθώς αρκετές οικογένειες δεν θέλησαν να δώσουν φωτογραφίες των νεκρών τους.

Μέλος μίας από τις δύο οικογένειες εξήγησε την άρνηση να πάρει μέρος στις τελετές ως διαμαρτυρία για το ότι δεν είχαν γίνει αρκετά για να αποτραπούν οι επιθέσεις.

Παράλληλα, οι κάτοικοι του Παρισιού κλήθηκαν να κρεμάσουν σημαίες από τα παράθυρα ή αντικείμενα με τον χρωματικό συνδυασμό της τρικολόρ.

Σχετικές ειδήσεις