ΚΟΣΜΟΣ

Xάος στο Παρίσι: Άγριες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών (photo&video)

Xάος στο Παρίσι: Άγριες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών (photo&video)

Oι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 208 προσαγωγές, οι 174 εκ των οποίων οδήγησαν σε προφυλακίσεις, έπειτα από μια συγκέντρωση που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια στην Πλας ντε Λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι, την παραμονή της επίσημης έναρξης της Συνόδου COP21, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε τη λύπη του για τις ταραχές και κυρίως για το γεγονός ότι «πολλές δεκάδες άνθρωποι που φόραγαν κουκούλες ή είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα» πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Καθώς αυτές οι ομάδες χρησιμοποίησαν αντικείμενα που είχαν αφήσει οι πολίτες στην πλατεία για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 130 νεκρούς των επιθέσεων του Παρισιού πριν από 15 ημέρες, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση για την καταδίκη αυτών των βιαιοπραγιών «με το μεγαλύτερο σθένος ως σεβασμό στα θύματα των επιθέσεων».

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα «οι στατικές συγκεντρώσεις και οι ανθρώπινες αλυσίδες επετράπησαν, όχι οι διαδηλώσεις» εξήγησε ο Καζνέβ.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το απόγευμα με τους Γάλλους αστυνομικούς να κινούνται κατά των διαδηλώσεων κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την κλιματική αλλαγή στην πλατεία Ρεπουμπλίκ, στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στο σημείο όπου νωρίτερα ακτιβιστές για το κλίμα είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα.

Περίπου 1000 διαδηλωτές, ορισμένοι με καλυμμένα τα πρόσωπα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε έναν δρόμο που οδηγεί στην πλατεία, η οποία έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για τους Παριζιάνους μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

parisi diadhlotes

Η αστυνομία έριξε χημικά εναντίον ορισμένων διαδηλωτών που προσπάθησαν να φθάσουν στην πλατεία και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διασκορπίσει άλλους. Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ του κλίματος και της δημοκρατίας.

parisi diadhlotes 3


Η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε «100 προσαγωγές» στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και των διαδηλωτών που αντιτίθενται στη Σύνοδο για το Κλίμα COP21, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας, Μισέλ Καντό.

parisi diadhlotes 4

«Επρόκειτο για βίαιες ολιγομελείς ομάδες που επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης πετώντας αντικείμενα» όπως για παράδειγμα πλαστικές μπάλες, επισήμανε ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης, ο οποίος διευκρίνισε επιπλέον ότι κανείς από τους αστυνομικούς ή τους διαδηλωτές δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

parisi diadhlotes 5 copy
parisi diadhlotes 6
parisi diadhlotes 7
parisi diadhlotes 9
parisi diadhlotes 10

Σχετικές ειδήσεις