ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Xάδι» οι πρώτες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την κατάρριψη του μαχητικού

Ρωσία: «Xάδι» οι πρώτες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την κατάρριψη του μαχητικού

Σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, σε αντίποινα για την κατάρριψη του βομβαρδιστικού της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στα συροτουρκικά σύνορα, ενέκρινε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Και μπορεί τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα να είχαν ήδη γίνει γνωστά από τη Μόσχα, ωστόσο έχουν αξιοσημείωτες παραλείψεις.

Γιατί μπορεί ο κατάλογος των κυρώσεων, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα (1/12) μέσω του επίσημου ιστοτόπου της κυβέρνησης, να περιέχει αγροτικά προϊόντα που η Ρωσία θα πάψει να εισάγει από την Τουρκία από 1ης Ιανουαρίου 2016, ενώ επισημοποιεί επίσης την απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ από την 1η Δεκεμβρίου, ωστόσο από αυτόν λείπουν σημαντικά ενεργειακά έργα, όπως ο αγωγός μεταφοράς αερίου Turkish Stream, αλλά και σημαντικά διατροφικά είδη (όπως είναι τα λεμόνια και τα φιστίκια π.χ.) τα οποία η Ρωσία εισάγει κατά κύριο λόγο από την Τουρκία.

Στον κατάλογο πάντως των αγροτοδιατροφικών προϊόντων στα οποία επιβάλλεται απαγόρευση εισαγωγών από 1ης Ιανουαρίου 2016 περιλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά (τομάτες, κρεμμύδια, αγγούρια, σταφύλια, βερίκοκα και μήλα), αλλά και τα προϊόντα κρέατος από κοτόπουλο, αλάτι κ.ά.

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει επίσης την αναστολή κάθε δραστηριότητας μιας διακυβερνητικής επιτροπής εμπορίου, καθώς και την επιβολή περιορισμών στις τουρκικές εταιρείες μεταφορών.

Οι διμερείς σχέσεις δεν παύουν ωστόσο να επιδεινώνονται μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους Σουχόι στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας την 24η Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλλονταν οι κυρώσεις το Σάββατο, ενώ Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι οι κυρώσεις θα επεκταθούν εάν είναι αναγκαίο.

Στο μεταξύ, δύο πηγές στο ρωσικό κολοσσό του τομέα της ενέργειας Gazprom δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν αποκλείεται να παγώσουν για χρόνια οι εργασίες για την κατασκευή του Turkish Stream στο πλαίσιο των αντιποίνων που αποφάσισε να επιβάλει η ρωσική κυβέρνηση.

Το πάγωμα των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού — ο οποίος έχει στόχο τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Τουρκίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία — θα έχει αποτέλεσμα περισσότερο στο επίπεδο του συμβολισμού. Ούτως ή άλλως, το έργο αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ υπήρχαν ούτως ή άλλως αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του.

Η Gazprom πάντως συνεχίζει παράλληλα τις προσπάθειές της να επεκτείνει τον αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία, παρά την αντίσταση που προβάλλουν ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

«Περιμένουμε ότι ο αρχηγός του κράτους πιθανότατα θα ανακοινώσει το πάγωμα του Turkish Stream, ή τουλάχιστον κάποιου είδους διακοπή» των εργασιών, είπε η μια πηγή στο ρωσικό ενεργειακό κολοσσό. Μια δεύτερη πηγή στη Gazprom επισήμανε πως «ελπίζουμε πάντως ότι ο Turkish Stream θα ανασταλεί κατά λίγα χρόνια μάλλον, παρά ότι θα ακυρωθεί εντελώς».

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι ο Αλεξέι Ουλιουκάεφ, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, είχε προειδοποιήσει τον Νοέμβριο πως ο Turkish Stream θα μπορούσε να επηρεαστεί χωρίς να διευκρινίσει το πώς.

Σχετικές ειδήσεις