ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το «αθόρυβο» υπερόπλο με πυραύλους Κρουζ που «έριξε» στη Συρία (videos)

Ρωσία: Το «αθόρυβο» υπερόπλο με πυραύλους Κρουζ που «έριξε» στη Συρία (videos)

Ένα ρωσικό υποβρύχιο, εξοπλισμένο με πυραύλους Κρουζ, εισήλθε στην ανατολική Μεσόγειο και πλέον βρίσκεται κοντά στις ακτές της Συρίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με πυραύλους παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται από τα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Κασπίας για να πλήττουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους, φέρεται να δήλωσε στρατιωτική πηγή. Ζυγίζει 4.000 τόνους, μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα του 20 κόμβους (37χλμ./ώρα), αλλά και να καταδυθεί σε 300 μέτρα βάθος.

Σύμφωνα με το Russia Today, το συγκεκριμένου τύπου υποβρύχιο ανήκει στην τρίτη γενιά των υποβρυχίων κλάσης Varshavyanka, ενώ ο κινητήρας του θεωρείται ο πιο αθόρυβος σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτική μάλιστα είναι η ονομασία «μαύρη τρύπα» που χρησιμοποιείται γι΄αυτό από το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, έχει την ικανότητα επιχειρήσεων μεγάλης εμβέλειας, ενώ το σχετικά μικρό του μέγεθος, τού επιτρέπει να κινείται και σε ρηχά νερά.

Το 52μελες πλήρωμά του, δε, μπορεί να περάσει 45 ημέρες στη θάλασσα πριν να χρειαστεί να πιάσει ξανά λιμάνι για ανεφοδιασμό.

Από την πλευρά του ωστόσο το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι δεν διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία για παρουσία ρωσικού υποβρυχίου στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στις συριακές ακτές.

«Η ερώτηση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί στις ένοπλες δυνάμεις, εγώ δεν διαθέτω τέτοια πληροφόρηση», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

Δείτε βίντεο με την εκτόξευση πυραύλων από πλοία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα:

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν για πρώτη φορά πυραύλους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από υποβρύχιο

Αργότερα βέβαια, ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε πως η Ρωσία έπληξε για πρώτη φορά στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με πυραύλους Κρουζ (τύπου Kalibr) οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από το ρωσικό υποβρύχιο Ροστόφ επί του Ντον, που επιχειρεί στην Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης είπε επίσης πως οι αρχές της Ρωσίας δεν πρέπει να ανοίξουν τις συσκευές καταγραφής των δεδομένων πτήσης του ρωσικού αεροσκάφους Su-24 που καταρρίφθηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία, χωρίς την παρουσία διεθνών ειδικών.

Ο Σόιγκου, ενημέρωσε τέλος πως τα αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν τις τελευταίες τρεις μέρες 300 αεροπορικές επιδρομές, πλήττοντας πάνω από 600 «τρομοκρατικούς» στόχους στη Συρία.

Σχετικές ειδήσεις