ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δεν είμαστε αιχμάλωτοι της Ρωσίας για τα πυρηνικά

Τουρκία: Δεν είμαστε αιχμάλωτοι της Ρωσίας για τα πυρηνικά

Εν μέσω διπλωματικού πυρετού και λίγες ώρες έπειτα από τις αναφορές του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν περί πυρηνικών όπλων ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η Τουρκία δεν είναι «αιχμάλωτη» της Ρωσίας για την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού.

«Θα πρέπει να το δηλώσουμε σαφώς: η Τουρκία δεν είναι αιχμάλωτη μιας μόνο χώρας, της τεχνολογίας μιας μόνο χώρας, όσον αφορά τους πυρηνικούς της σταθμούς», δήλωσε ο Κουρτουλμούς και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες, πάρα πολλές επιχειρήσεις που θα ήταν έτοιμες να ανταποκριθούν στα αιτήματα της Τουρκίας».

H Τουρκία και η Ρωσία περνούν την χειρότερη διπλωματική κρίση που έχουν αντιμετωπίσει μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, έπειτα από την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού στις 24 Νοεμβρίου από την τουρκική πολεμική αεροπορία, και η Μόσχα έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα αντιποίνων, κυρίως οικονομικά. Η Ρωσία δεν έχει ωστόσο αποκλείσει επισήμως την ολοκλήρωση του σχεδίου κατασκευής του σταθμού του Ακουγιού.

Η Τουρκία θέλει να φτιάξει τρεις πυρηνικούς σταθμούς για να μειώσει τη μεγάλη εξάρτησή της από την εισαγωγή υδρογονανθράκων, κυρίως από τη Ρωσία, η οποία καλύπτει το 55% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και το 30% σε πετρέλαιο.

Σημειώνεται πως η Άγκυρα εισάγει το 90,5% του πετρελαίου που χρησιμοποιεί και το 98,5% του φυσικού αερίου.

Πληροφορίες για «φρένο» της Ρωσίας στις εργασίες κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του Reuters αναφέρουν πως η Ρωσία σταμάτησε τις εργασίες κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στην περιοχή Ακουγιού της Τουρκίας, επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο από το χώρο της Ενέργειας.

Σχετικές ειδήσεις