ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία (με μεγάλες προσδοκίες) στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή

Ιστορική συμφωνία (με μεγάλες προσδοκίες) στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή

Μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, εκδηλώθηκαν τα πρώτα χαμόγελα μετά τη σύναψη μιας ιστορικής συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το θέμα, όμως, είναι να γίνει και πράξη…

Το τελικό σχέδιο που εγκρίθηκε από 195 χώρες στοχεύει στον περιορισμό αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και στην αποσύνδεση των εθνικών οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν αποβλέπουν στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εντός των επόμενων δεκαετιών.

Η συμφωνία του Παρισιού θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1992.

Η συμφωνία επικυρώθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, εν μέσω πανηγυρικού κλίματος.

Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο η Ε.Ε., η οποία σημειώνει ότι «μετά από τόσα χρόνια διαρκών προσπαθειών, πετύχαμε μία πολύ σημαντική νίκη για την Ευρώπη». «Σήμερα ο πλανήτης είναι ενωμένος εναντίον της κλιματικής αλλαγής» δηλώνει στο Twitter, o πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Η συμφωνία συνιστά ένα σημαντικό βήμα προόδου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής» υποστήριξε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ζήτησε από τις εθνικές κυβερνήσεις να θέσουν σε άμεση εφαρμογή τα όσα συμφωνήθηκαν.

Σχετικές ειδήσεις