ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Η κυβέρνηση αναζητά πληροφορίες για την απαγωγή Iάπωνα δημοσιογράφου από τζιχαντιστές

Ιαπωνία: Η κυβέρνηση αναζητά πληροφορίες για την απαγωγή Iάπωνα δημοσιογράφου από τζιχαντιστές

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναζητά λεπτομέρειες μετά από πληροφορίες ότι ένας ιάπωνας δημοσιογράφος κρατείται ως όμηρος στη Συρία και έχει απειληθεί με εκτέλεση, είπε σήμερα ο αρχιγραμματέας του υπουργικού συμβουλίού Γιοσίχιντε Σουγκά.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), με έδρα στο Παρίσι, είπε αυτή την εβδομάδα ότι είχε πληροφορίες πως μια ομάδα οπλισμένων ατόμων που κρατά το δημοσιογράφο Γιασούντα Τζουμπέι όμηρο έχει αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για λύτρα, το ποσό των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί, και έχει απειλήσει ότι θα τον εκτελέσει ή θα τον πουλήσει σε άλλη ομάδα αν δεν εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της.

Η RSF γνωστοποίησε στην ιστοσελίδα της ότι ο Γιασούντα, που εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, είχε απαχθεί τον Ιούλιο σε μια περιοχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Μετώπου Αλ Νόσρα, τη συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, λίγο μετά από την είσοδό του στη Συρία τον ίδιο μήνα, και προέτρεψε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να κάνει ό,τι χρειάζεται για τη διάσωσή του.

Ο Σουγκά είπε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την περίπτωση, αλλά δεν γνώριζε ότι υπήρχαν πρόσφατες εξελίξεις. "Δεδομένης της φύσης του θέματος, θα ήθελα να αποφύγων να κάνω δηλώσεις με λεπτομέρειες", είπε σε τακτική ενημέρωση τύπου. "Η ασφάλεια των υπηκόων μας είναι μια σημαντική ευθύνη της κυβέρνησης, οπότε καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και χρησιμοποιούμε πλήρως διάφορα δίκτυα πληροφοριών", πρόσθεσε.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αποκεφαλίσει δύο ιάπωνες υπηκόους, έναν άντρα που αυτοχαρακτηρίστηκε ως σύμβουλος ασφάλειας και έναν βετεράνο πολεμικό ανταποκριτή, νωρίτερα φέτος. Οι αποκρουστικές εκτελέσεις των ήταν κεντρικό θέμα ειδήσεων στην Ιαπωνία αλλά η κυβέρνηση είχε πει τότε πως δεν θα διαπραγματευόταν με τους τζιχαντιστές για την απελευθέρωσή τους.