ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει στις καταγγελίες της η Μόσχα: Η Τουρκία συνεργάζεται με το ISIS

Επιμένει στις καταγγελίες της η Μόσχα: Η Τουρκία συνεργάζεται με το ISIS

Τον εντοπισμό περισσότερων από 12.000 βυτίων και φορτηγών στη μεθόριο Τουρκίας – Ιράκ από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (25/12/2015) ο αντιστράτηγος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

«Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν ότι στην περιοχή Ζάκχο (μια πόλη στο ιρακινό Κουρδιστάν) υπάρχουν 11.775 βυτία και φορτηγά, τα οποία βρίσκονται και από τις δυο πλευρές των τουρκο-ιρακινών συνόρων», δήλωσε ο Σεργκεί Ρουντσκόι, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και σημείωσε: «Το πετρέλαιο τόσο από το Ιράκ όσο και από τη Συρία έρχεται δια μέσου του οδοφράγματος του Ζάκχο».

Ο επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «τα επαγγελματικά φορτηγά που είναι φορτωμένα με πετρέλαιο εξακολουθούν και τώρα να διασχίζουν τα τουρκο-συριακά σύνορα, μέσω διαφορετικών όμως, από των αρχικών, διαδρομών.

«Με βάση τα δορυφορικά δεδομένα, ο αριθμός των βυτίων που μετακινούνται μέσω της βόρειας διαδρομής προς το διυλιστήριο στην τουρκική πόλη Μπάτμαν έχει μειωθεί σημαντικά», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο RT, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία στη Συρία έχει καταστρέψει περίπου 2.000 βυτία τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους ισλαμιστές για τη μεταφορά πετρελαίου και μάλιστα μόνο την τελευταία εβδομάδα τα ρωσικά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν 17 κομβόι βυτίων, αλλά και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες για την εξόρυξη και επεξεργασία πετρελαίου.

«Παρά την μεγάλη παράκαμψη που χρειάζεται να κάνουν πλέον, το σημείο τερματισμού της διαδρομής του λαθρεμπορίου παραμένει η Τουρκία», κατέληξε ο Ρουντσκόι.

Σχετικές ειδήσεις