ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει να ηγηθεί της επόμενης ισπανικής κυβέρνησης ο Μαριάνο Ραχόι

Επιμένει να ηγηθεί της επόμενης ισπανικής κυβέρνησης ο Μαριάνο Ραχόι

Ο Ραχόι απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί για να αναλάβει την ηγεσία κάποιο άλλο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος (PP) και επισήμανε ότι, στην περίπτωση που προκηρυχθούν νέες εκλογές, εκείνος θα ηγηθεί του κόμματός του

O πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, το κόμμα του οποίου έχασε την αυτοδυναμία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζει να ελπίζει ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία προκειμένου να κυβερνήσει την χώρα του παρά την άρνηση που προτάσσουν άλλα κόμματα.

Ταυτόχρονα επανέλαβε το άνοιγμά του προς τους πολιτικούς του αντιπάλους απευθύνοντάς τους έκκληση να στηρίξουν μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί την ενότητα της Ισπανίας.

«Το λογικότερο και αυτό που ανταποκρίνεται περισσότερο στη βούληση των Ισπανών πολιτών είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα έχει μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα μπορέσει να κυβερνήσει, θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ισπανία και στο εξωτερικό και η οποία θα προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στο σύνολο των οικονομικών παραγόντων και στο σύνολο των συμπατριωτών μας» υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Ο Ραχόι απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί για να αναλάβει την ηγεσία κάποιο άλλο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος (PP) και επισήμανε ότι, στην περίπτωση που προκηρυχθούν νέες εκλογές, εκείνος θα ηγηθεί του κόμματός του.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, το κόμμα του οποίου διαθέτει 123 βουλευτές εκ των 350 συνολικά του ισπανικού κοινοβουλίου μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, διατηρεί την ελπίδα ότι θα πείσει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE), που ήρθε δεύτερο με 90 έδρες, να αναθεωρήσει την στάση του και να του επιτρέψει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι υπολογίζει σε μια ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη. «Μπορούμε να μιλάμε για περισσότερες από 200 έδρες» τόνισε ο ίδιος. Ωστόσο το σοσιαλιστικό κόμμα σχεδόν αμέσως επιβεβαίωσε ότι αντιτίθεται στο ενδεχόμενο ο Μαριάνο Ραχόι ή το Λαϊκό Κόμμα να παραμείνουν στην εξουσία.

«Θα καταψηφίσουμε τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα διότι αντιπροσωπεύουν την αδράνεια» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος, ο Θέσαρ Λουένα.

Ο επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης δεν πρότεινε ωστόσο ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να γοητεύσει ενδεχόμενους κυβερνητικούς εταίρους.

Προβάλλοντας κυρίως την οικονομική ανάκαμψη που επιτεύχθηκε κατά τη διακυβέρνησή του, με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 3,2% φέτος, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ενός άλλου είδους κυβέρνηση «δεν θα ενέπνεε την εμπιστοσύνη ούτε στην Ισπανία ούτε στο εξωτερικό».

Το PSOE θέλει να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση με τους 69 βουλευτές του Podemos, ωστόσο το κόμμα αυτό προς το παρόν δεν εμφανίζεται θετικά διακείμενο για κάτι τέτοιο.

Το Podemos, όπως το PSOE, ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Ραχόι. Μόνο οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, που διαθέτουν 40 έδρες, δήλωσαν έτοιμοι να απόσχουν προκειμένου να του επιτρέψουν να κυβερνήσει την Ισπανία.

Σχετικές ειδήσεις