ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ ανακτά έδαφος, χάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά

Η Μέρκελ ανακτά έδαφος, χάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά

Άνοδο, αν και μικρή, παρουσιάζουν τα ποσοστά της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στη Γερμανία, σε νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται αντίστοιχη πτώση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Πιο συγκεκριμένα, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές κερδίζουν μισή μονάδα από το τέλος του προηγούμενου έτους και φθάνουν στο 36%, όσο ακριβώς χάνει η SPD, η οποία περιορίζεται στο 22,5%. Κατά μισή μονάδα βελτιώνεται η δημοσκοπική εικόνα των Πρασίνων που βρίσκονται στο 10%, ενώ από μία μονάδα χάνουν η Αριστερά (10%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι, με 5% βρίσκονται στο όριο εισόδου στη Βουλή. Τη σταθεροποίησή της στο πολιτικό σκηνικό της χώρας επιτυγχάνει η ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία παραμένει στο 9,5%.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε αρχίσει να χάνει σε δημοφιλία, με τα ποσοστά της CDU/CSU να καταγράφουν πτωτική τάση, λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών προς της Γερμανία και της πολιτικής εισδοχής που εφαρμόζει η καγκελάριος, η οποία δέχεται κριτική από πιο συντηρητικά τμήματα. Τώρα, φαίνεται πως το κλίμα ισορροπεί και τη φθορά παίρνουν περισσότερο οι κυβερνητικοί εταίροι, οι Σοσιαλδημοκράτες.

Στην ίδια δημοσκόπηση, πάντως, το 18,5% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές, ενώ από εκείνους οι οποίοι δηλώνουν σίγουροι ή σχεδόν σίγουροι ότι θα προσέλθουν στην κάλπη, το 23% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

Σχετικές ειδήσεις