ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Να λύσει η Κίνα το πρόβλημα της Β. Κορέας»

Τραμπ: «Να λύσει η Κίνα το πρόβλημα της Β. Κορέας»

Με αντίποινα στο εμπόριο της Κίνας απειλεί ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές, κάλεσε την Κίνα να λύσει το πρόβλημα λέγοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι το Πεκίνο έχει «τον πλήρη έλεγχο».

«Έχει (η Κίνα) τον πλήρη έλεγχο της Βόρειας Κορέας και η Κίνα θα πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα. Και αν δεν λύσουν το πρόβλημα, θα πρέπει να καταστήσουμε πολύ δύσκολο το εμπόριο για την Κίνα», είπε ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, προειδοποίησε σήμερα πως θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να διαπιστώσουν την εγκυρότητα του ισχυρισμού της Βόρειας Κορέας ότι προχώρησε στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου σε μικρό μέγεθος.

Ο βουλευτής Άνταμ Σιφ εξέφρασε ταυτόχρονα επιφυλάξεις για τις ανακοινώσεις της Πιονγκγιάνγκ.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους μεγαλορρήμονες ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας κατά το παρελθόν, η δήλωσή της ότι ανέπτυξε την αναγκαία τεχνολογία για μια θερμοπυρηνική έκρηξη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αβασάνιστα», τόνισε στην ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ο Ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν, είπε από την πλευρά του ότι η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας φαίνεται ότι αποτελεί μια πρόκληση, όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ασκηθούν πιέσεις ώστε να υπάρξει μια απάντηση εκ μέρους των ΗΠΑ, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες του συμβάντος.

«Νομίζω ότι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βρούμε μια καλά επεξεργασμένη απάντηση σε αυτό το κακοποιό καθεστώς, σε συνεργασία με τους συμμάχους μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα γεγονότα», επισήμανε, προσθέτοντας: «Φαίνεται σαν πρόκληση».

Ο Δημοκρατικός Μπεν Κάρντιν, που μετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, αποκάλυψε ότι θα προωθήσει ένα νομοσχέδιο για να επιβληθούν και νέες κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε εξάλλου ότι θα ζητήσει και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει και αυτό επιπρόσθετα μέτρα, πέραν των ήδη υφιστάμενων, στη Βόρεια Κορέα.

Σχετικές ειδήσεις