ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι κινδύνου» στην Ισπανία: Αυτονομιστής ο νέος Πρόεδρος της Καταλονίας

«Καμπανάκι κινδύνου» στην Ισπανία: Αυτονομιστής ο νέος Πρόεδρος της Καταλονίας

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε σήμερα ότι δε θα ανεχθεί καμία ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Ισπανίας, λίγα λεπτά μετά την ανάδειξη στην προεδρία της Καταλονίας του αυτονομιστή Κάρλες Πουιγκντεμόντ ο οποίος θα επιφορτισθεί με την εκκίνηση της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης.

«Η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να περάσει ούτε μία ενέργεια που θα πλήττει την ενότητα και την κυριαρχία της Ισπανίας», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι σε μήνυμά του που μεταδόθηκε απευθείας, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης της Ισπανίας διευκρίνισε ότι ήλθε σε επαφή με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ και τον ηγέτη των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα, μόλις πληροφορήθηκε ότι οι αυτονομιστικές δυνάμεις της Καταλονίας έφθασαν σε συμφωνία για τον ορισμό προέδρου.

«Οι Ισπανοί μπορούν να είναι ήσυχοι», είπε ο Ραχόι δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υστερήσει «ούτε σε ισχύ, ούτε σε αποφασιστικότητα συνεχίζοντας να υπερασπίζεται την ενότητα της Ισπανίας».

Σχετικές ειδήσεις