ΚΟΣΜΟΣ

«Σάρωσαν» οι ταινίες «Επιστροφή» και «Διάσωση» στα βραβεία «Χρυσές Σφαίρες» (Vids &Pics)

«Σάρωσαν» οι ταινίες «Επιστροφή» και «Διάσωση» στα βραβεία «Χρυσές Σφαίρες» (Vids &Pics)

Οι δύο «οδύσσειες» επιβίωσης, οι ταινίες "The Revenant" (Η Επιστροφή) του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου και «Η Διάσωση» (The Martian) του Ρίντλεϊ Σκοτ, θριάμβευσαν στην 73η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών βραβείων της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Beverly Hilton, του Μπέβερλι Χιλς στην Καλιφόρνια.

Η πρώτη ταινία που έχει ως θέμα της την επιβίωση ενός κυνηγού που εγκαταλείπεται τραυματισμένος από τους συντρόφους του, οι οποίοι τον προδίδουν και σκοτώνουν το γιο του, τιμήθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, ενώ ο σκηνοθέτης της, ο Μεξικάνος Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου, κατέγραψε άλλον έναν θρίαμβο και έφυγε από την τελετή με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας, μετά το Όσκαρ που είχε πάρει πέρυσι για την ταινία του Birdman.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο τιμήθηκε με τη σειρά του με τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου σε δραματική ταινία για την ερμηνεία του στο ρόλο του θρυλικού κυνηγού Χιου Γκλας, τον οποίο ενσαρκώνει στην ταινία.

«Δεν μπορώ να περιγράψω την έκπληξή και την υπερηφάνεια μου που επέζησα της ταινίας αυτής έχοντας τόσο καλή παρέα», δήλωσε ο κινηματογραφιστής κατά την τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών.

«Ήταν το πιο δύσκολο ταξίδι για το οποίο έχω μπαρκάρει. Παλέψαμε σε χαμηλές θερμοκρασίες και δύσκολες συνθήκες για να καταφέρουμε να κάνουμε αυτήν την ταινία, αλλά όλοι σε αυτήν την αίθουσα ξέρουμε πως ο πόνος είναι προσωρινός, ενώ μια ταινία είναι παντοτινή, επομένως ποιος νοιάζεται;», πρόσθεσε ο Ινιάριτου.

Η ταινία αυτή γυρίστηκε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες στον καναδικό βορρά και στην Αργεντινή και στοίχισε περισσότερα από 135 εκατομμύρια δολάρια.

therevenant

Από την πλευρά του, ο 41χρονος Ντι Κάπριο, ο οποίος επευφημήθηκε πολύ από τον κόσμο στην αίθουσα, είπε ότι αφιερώνει το βραβείο αυτό στους ιθαγενείς σε όλον τον κόσμο. «Είναι καιρός να ακούσουμε τη φωνή σας και να προστατεύσουμε τον πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο διάσημος ηθοποιός, ο οποίος αγωνίζεται επίσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Είναι μια ταινία για την επιβίωση, την προσαρμογή και πάνω από όλα την εμπιστοσύνη, την οποία δεν υπάρχει κανένας που να την αξίζει περισσότερο από τον σκηνοθέτη μας Αλεχάντρο Ινιάριτου», σημείωσε ο Ντι Κάπριο, ο οποίος θεωρείται πλέον το φαβορί για το Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού, καθώς οι Χρυσές Σφαίρες θεωρούνται προάγγελος των πολυπόθητων μικρών αγαλματιδίων.

Την ίδια ώρα με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Φιλμ, Μιούζικαλ ή Κωμωδίας τιμήθηκε «Η Διάσωση» (The Martian) του Ρίντλεϊ Σκοτ με θέμα έναν αστροναύτη που εγκαταλείπεται στον Άρη όταν θεωρείται νεκρός. Η ταινία αυτή χάρισε επίσης τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου σε Κωμωδία στον Ματ Ντέιμον.

globe golden

Οι ταινίες Spotlight και Το Μεγάλο Σορτάρισμα (The Big Short), οι οποίες θεωρούνταν φαβορί, έφυγαν άπραγες από την τελετή αυτή.

Με τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική Ταινία τιμήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός Μπρι Λάρσον για τον ρόλο της στην ταινία Room (Το Δωμάτιο), στο οποίο ενσαρκώνει μια έγκλειστη μητέρα σε ένα δωμάτιο.

Κατά την παραλαβή του βραβείου της, η 26χρονη ηθοποιός έπλεξε το εγκώμιο του Τζέικομπ Τρεμπλέι του 9χρονου συμπρωταγωνιστή της στην ταινία.

Η νεαρή Αμερικανίδα ηθοποιός Τζένιφερ Λόρενς τιμήθηκε με την Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου σε Κωμωδία/Μιούζικαλ για την ερμηνεία της στην ταινία Joy του Ντέιβιντ Ο.Ράσελ, την τρίτη στη σειρά ταινία που κάνει μαζί του.

«Θέλω να θαφτώ στο πλάι σου», αστειεύτηκε κατά την παραλαβή του βραβείου της η 25χρονη ηθοποιός, η οποία έχει ήδη τιμηθεί με το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου το 2013 για την ερμηνεία της στην ταινία «Οδηγός Αισιοδοξίας» και πάλι του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ.

Η 40χρονη Βρετανίδα ηθοποιός Κέιτ Ουίνσλετ κέρδισε την τέταρτη Χρυσή Σφαίρα στη σταδιοδρομία της. Αυτή τη φορά τιμήθηκε με αυτήν του Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Steve Jobs", ενώ ο θρύλος των ταινιών δράσης Σιλβέστερ Σταλόνε έφυγε από την τελετή αυτή με την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα, αυτή για τον Β' Ανδρικό Ρόλο στο «Κριντ: Η γέννηση ενός θρύλου» (Creed), στην οποία ενσαρκώνει έναν πρώην πρωταθλητή του μποξ.

«Αυτό που κάνει τον Ρόκι τόσο ανθρώπινο είναι ότι είναι τόσο ατελής», δήλωσε ο 69χρονος Σταλόνε από τα παρασκήνια σε δημοσιογράφους που κάλυπταν την τελετή απονομής των βραβείων.

stallone

Με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας τιμήθηκε «Ο Γιος του Σαούλ» (Ουγγαρία).

Στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Animation τη Χρυσή Σφαίρα κέρδισε η ταινία «Τα μυαλά που κουβαλάς» (Inside Out) με τον Πιτ Ντόκτερ, συνδημιουργό της ταινίας μαζί με τον Ρόνι Ντελ Κάρμεν, να δηλώνει κατά την παραλαβή του βραβείου: «Πιστεύαμε ότι το να μεγαλώνεις είναι δύσκολο και ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το θέμα μιας ταινίας».
Επίσης με την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου τιμήθηκε το "Steve Jobs".

Κατά την 73η τελετή απονομής των Βραβείων της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών ο Ντένζελ Ουάσινγκτον παρέλαβε το τιμητικό βραβείο "Cecil B DeMille Award" για το σύνολο της προσφοράς του στο χώρο του κινηματογράφου.

Την τιμητική αυτή διάκριση που απονέμεται σε αναγνώριση της προσφοράς ενός καλλιτέχνη μπροστά και πίσω από τις κάμερες έχει λάβει επίσης μεταξύ άλλων ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ενώ ο 61χρονος Ουάσινγκτον είναι ο τρίτος μαύρος ηθοποιός στον οποίο απονέμεται στα περισσότερα από 60 χρόνια της ιστορίας του βραβείου αυτού.

Την παρουσίαση της τελετής αυτής απονομής των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών διακρίσεων είχε αναλάβει για τέταρτη φορά ο Ρίκι Ζερβέ, από τον οποίο δεν έλλειψε το καυστικό και μερικές φορές αμφιλεγόμενο χιούμορ, με στόχο κυρίως την Τζένιφερ Λόρενς, τον Μπεν Άφλεκ ή τον Μελ Γκίμπσον.

Κορυφαία στιγμή όμως ήταν όταν ο παρουσιαστής αναφέρθηκε στον Σον Πεν ως «καρφί» για τη συνέντευξη που είχε πάρει μυστικά από τον Μεξικάνο βαρόνο των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. «Θα βγάλω αυτόν τον μονόλογο και μετά θα κρυφτώ. Ούτε ο Σον Πεν δε θα μπορέσει να με βρει», είπε ο Ζερβέ, ρούφηξε μια γουλιά από την μπίρα του και πρόσθεσε «Καρφί». Ο Σον Πεν δεν βρισκόταν στο ακροατήριο.

Με Χρυσή Σφαίρα έφυγε από την 73η απονομή των βραβείων αυτών και η Lady Gaga, η οποία παρέλαβε συγκινημένη τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία για τον ρόλο της στη σειρά "American Horror Story", ενώ τις Χρυσές Σφαίρες Καλύτερης Δραματικής Σειράς και Καλύτερης Κωμικής Σειράς έλαβαν αντιστοίχως οι: "Mr. Robot" και "Mozart in the Jungle".

Όλοι οι νικητές της 73ης τελετής απονομής των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών βραβείων

Ακολουθεί ο κατάλογος με τις Χρυσές Σφαίρες -τα βραβεία που θεωρούνται προάγγελος των Όσκαρ- οι οποίες απονεμήθηκαν χθες Κυριακή βράδυ στο Λος Άντζελες (ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδος) κατά την 73η τελετή που διοργάνωσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Για τον Κινηματογράφο:

Καλύτερης Δραματικής Ταινίας
The Revenant (Η Επιστροφή)

Καλύτερου Φιλμ, Κωμωδίας ή Μιούζικαλ
Η Διάσωση (The Martian)

Α' ανδρικού ρόλου - δράμα
Λεονάρντο Ντι Κάπριο, The Revenant (Η Επιστροφή)

Α' γυναικείου ρόλου - δράμα
Μπρι Λάρσον, "Room"

Α' ανδρικού ρόλου - κωμωδία / μιούζικαλ
Ματ Ντέιμον, Η Διάσωση (The Martian)

Α' γυναικείου ρόλου - κωμωδία / μιούζικαλ
Τζένιφερ Λόρενς, Joy

Β' ανδρικού ρόλου
Σιλβέστερ Σταλόνε, "Κριντ: Η γέννηση ενός θρύλου" (Creed)

Β' γυναικείου ρόλου
Κέιτ Ουίνσλετ, Steve Jobs

Σκηνοθεσίας
Αλεχάντρο Ινιάριτου, The Revenant (Η Επιστροφή)

Καλύτερου σεναρίου
Άαρον Σόρκιν, Steve Jobs

Καλύτερης ταινίας - Animation
Τα μυαλά που κουβαλάς (Inside Out)

Καλύτερης μουσικής
Ένιο Μορικόνε - "Οι μισητοί Οκτώ" (The Hateful Eight)

Καλύτερου τραγουδιού
"Writing's on the Wall", "Spectre"

Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
"Ο Γιος του Σαούλ" (Ουγγαρία)

Για την τηλεόραση:

Καλύτερη δραματική σειρά
Mr Robot

Καλύτερη κωμική σειρά
Mozart in the Jungle

Καλύτερου ηθοποιού - δράμα
Τζον Χαμ, "Mad Men"

Καλύτερης ηθοποιού - δράμα
Ταράτζι Χένσον, "Empire"

Καλύτερου ηθοποιού - κωμωδία
Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, "Mozart in the Jungle"

Καλύτερης ηθοποιού - κωμωδία
Ρέιτσελ Μπλουμ, "Crazy Ex-Girlfriend"

Καλύτερης τηλεταινίας ή μίνι σειράς
"Wolf Hall"

Καλύτερου ηθοποιού σε μίνι σειρά ή τηλεταινία
Όσκαρ Άιζακ, "Show me a Hero"

Καλύτερης ηθοποιού σε μίνι σειρά ή τηλεταινία
Lady Gaga, "American Horror Story"

Σχετικές ειδήσεις