ΚΟΣΜΟΣ

Σκέψεις για αποστολή γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη

Σκέψεις για αποστολή γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη

Η προώθηση των θέσεων των τζιχαντιστών στη Λιβύη αποτελεί νέα απειλή για την Ευρώπη και είναι πιθανόν να προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει την ανάπτυξη γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα.

«Η Γερμανία δεν έχει τη δυνατότητα να αποφύγει την υποχρέωσή της να συμβάλει κατά το δικό της μερίδιο», δήλωσε η υπουργός στην εφημερίδα Bild απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο σχεδιάζει να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, πεδίο ένοπλων συγκρούσεων από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2001.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το είδος της επέμβασης, η Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν δήλωσε ότι η επιβολή του νόμου και της τάξης είναι ο σημαντικότερος στόχος στη Λιβύη.

Η Γερμανία, η οποία έχει 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες στο έδαφός της ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στα εδάφη των χωρών που συνορεύουν με την Ευρώπη, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό αποτελεί ένα φορτισμένο θέμα στη Γερμανία, η οποία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο απέφυγε διεθνή εμπλοκή των στρατιωτικών της δυνάμεων. Η στάση αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει τις τελευταίες δεκαετίες με τη συμμετοχή της στη νατοϊκή επέμβαση στο Κόσοβο το 1999 και στη συνέχεια με την ανάπτυξη γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των ταλιμπάν και τη γερμανική συμμετοχή στη στρατιωτική επιχείρηση κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Συρία.

Σχετικές ειδήσεις