ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Τέλος στις εγκυμοσύνες ως τον Ιούλιο του 2016 προτείνει το υπουργείο Υγείας (Vid)

Κολομβία: Τέλος στις εγκυμοσύνες ως τον Ιούλιο του 2016 προτείνει το υπουργείο Υγείας (Vid)

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε από τα ζευγάρια που ζουν στη χώρα να αποφύγουν τις εγκυμοσύνες τους επόμενους μήνες, λόγω της διάδοσης του ιού Ζίκα που μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.

«Συνιστούμε σε όλα τα ζευγάρια που ζουν στην επικράτεια να αποφύγουν τις εγκυμοσύνες» κατά την παρούσα φάση της διάδοσης του ιού, «που μπορεί να διαρκέσει έως τον Ιούλιο του 2016», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

«Θεωρούμε πως η χώρα βρίσκεται σε μία φάση διασποράς της μόλυνσης από τον ιό Ζίκα (ZIKV), δηλαδή της επέκτασης της επιδημίας», διευκρινίζει το υπουργείο.

Σε ανακοίνωση με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου, το υπουργείο συνέστησε σε όλες τις εγκύους που ζουν σε μια περιοχή που βρίσκεται σε υψόμετρο μικρότερο των 2.200 μέτρων να αποφύγουν τα ταξίδια μέχρι τον Ιούλιο του 2016 στις περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, όπου ο κίνδυνος να μολυνθούν από την ασθένεια είναι πιο αυξημένος.

Ο ιός Ζίκα, που προκαλεί πυρετό, δερματικά εξανθήματα, πονοκεφάλους καθώς και αρθραλγίες, μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes aegypti, φορέα επίσης του δάγκειου πυρετού και του chikungunya (τσικουνγκούνια).

Η Κολομβία έχει καταγράψει περισσότερα από 11.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Ζίκα και σχεδόν 2.000 ύποπτα κρούσματα, η πλειονότητα των οποίων στην Καραϊβική, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (INS).

Ορισμένα από τα κρούσματα αυτά είναι έγκυες –459 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 101 ύποπτα κρούσματα– στις οποίες ο ιός μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο, ακόμη και θάνατο.

Στη Βραζιλία, περισσότερα από 3.500 κρούσματα μικροκεφαλίας, μια σπάνια δυσμορφία του εγκεφάλου, έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο, καθώς η επιδημία του Ζίκα εξαπλώνεται. Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις τα έμβρυα παρουσίασαν την ανωμαλία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας του ιού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Παρασκευή τις εγκύους να αποφύγουν τα ταξίδια στην Κολομβία και σε άλλες 13 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που πλήττονται από την επιδημία.

Σχετικές ειδήσεις