ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Οι «οκνηροί δημόσιοι υπάλληλοι» στο στόχαστρο του Ρέντσι

Ιταλία: Οι «οκνηροί δημόσιοι υπάλληλοι» στο στόχαστρο του Ρέντσι

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει σκληρότερα μέτρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων που απουσιάζουν χωρίς βάσιμη αιτία από τον χώρο εργασίας τους.

Την διεξαγωγή διαγωνισμού για την πρόσληψη 63.000 εκπαιδευτικών ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο, ώστε οι καθηγητές να μπορέσουν να αρχίσουν να διδάσκουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

«Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι η διδασκαλία στα σχολεία αποτελεί δικαίωμα», τόνισε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «από σήμερα και πέρα, για την δουλειά αυτή, θα επιλέγονται μόνον οι καλύτεροι καθηγητές».

Την ίδια στιγμή, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει σκληρότερα μέτρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων που απουσιάζουν χωρίς βάσιμη αιτία από τον χώρο εργασίας τους.

Όταν διαπιστώνεται η αδικαιολόγητη απουσία τους θα τίθενται αυτόματα σε διαθεσιμότητα, ενώ μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τα νέα αυτά μέτρα, θα μπορούν να απολύονται.

«Μέχρι τώρα, για την απόλυση ενός οκνηρού δημόσιου υπάλληλου χρειάζονται τουλάχιστον 100 ημέρες, ενώ στο εξής δεν θα ξεπερνούν τις 30», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Corriere dela Sera.

Σύμφωνα με τον Ιταλικό Tύπο, το νέο αυτό μέτρο η δημόσια διοίκηση της χώρας μπορεί να καταφέρει να εξοικονομήσει σοβαρά ποσά.

Τα ιταλικά συνδικάτα όμως καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιούνται και πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι ως εξιλαστήρια θύματα και υπενθυμίζουν ότι επί έξι χρόνια οι μισθοί των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό είχαν «παγώσει», ενώ μόνο φέτος τους δόθηκε αύξηση η οποία δεν ξεπερνά τα έξι ευρώ τον μήνα.

Σχετικές ειδήσεις