ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Αυτό είναι το χωριό που είπε «όχι» στις προεδρικές εκλογές

Πορτογαλία: Αυτό είναι το χωριό που είπε «όχι» στις προεδρικές εκλογές

Ένα ολόκληρο χωριό, το Μούρο, στη βόρεια Πορτογαλία, κήρυξε σήμερα αποχή από τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα, ζητώντας με αυτόν τον τρόμο να ξανασυνδεθεί σιδηροδρομικά η κοινότητά τους με τη γειτονική πόλη του Πόρτο.

«Τα εκλογικά τμήματα έμειναν ανοιχτά από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί, δηλαδή το ελάχιστο νόμιμο διάστημα, όμως ούτε ένας ψηφοφόρος δεν ήρθε να ψηφίσει, όλοι τους είναι αλληλέγγυοι με το κίνημά μας», δήλωσε ο δήμαρχος Κάρλος Μάρτινς.

Στο Μούρο είναι εγγεγραμμένοι περίπου 1.600 ψηφοφόροι. Οι πορτογαλικοί σιδηρόδρομοι σταμάτησαν από το 2002 να εξυπηρετούν την κοινότητα των 2.000 κατοίκων που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το Πόρτο.

«Είναι αδύνατον να μετακινηθούμε, δυσκολευόμαστε να πάμε στον γιατρό, να πάμε τα παιδιά στο σχολείο και να πάμε στις δουλειές μας», εξήγησε η 62χρονη Μαρία Ντολόρες Βιβέιρο, μια άνεργη έμπορος.

Από το 2002 προβλέπεται ότι το χωριό θα συνδεθεί με το μετρό του Πόρτο, όμως δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το πότε θα επεκταθεί η γραμμή η οποία σταματά σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από το Μούρο.

Οι κάτοικοι της κοινότητας είχαν μποϊκοτάρει επίσης, για τους ίδιους λόγους, τις προεδρικές εκλογές του 2011 και τις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2014.

Σχετικές ειδήσεις