ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Τουρκία: Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις των δύο χωρών

Ρωσία – Τουρκία: Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις των δύο χωρών

Σε τεντωμένο σχοινί για μία ακόμη φορά οι σχέσεις των δύο χωρών. Η Άγκυρα εξαντλεί τα... εθνικά της αντανακλαστικά και επιτίθεται στη Ρωσία με αφορμή την παραβίαση του εναέριου χώρους της από ρώσικο βομβαρδιστικό SU- 34 την Παρασκευή (29/01/2016).

Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ!

Ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επικρίνει την Ρωσία για την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Ρώσο πρεσβευτή της Άγκυρας στο υπουργείο: «Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και καταδικάσαμε αυτήν την παραβίαση και επαναλάβαμε, για μία ακόμη φορά, τις προαναφερθείσες ανησυχίες μας σχετικά με την σοβαρότητα αυτών των παραβιάσεων», υποστηρίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η Τουρκία κατηγορία την Ρωσία ότι επιθυμεί την κλιμάκωση στην ένταση των δύο χωρών.

Η «κρίση», πάντως, δεν περιορίστηκε στην συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη. Λίγο πριν αναχωρήσει για την Λατινική Αμερική, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Ρωσία δηλώνοντας πως: «Η Ρωσία θα επωμιστεί τις συνέπειες εάν συνεχίσει τέτοιου είδους παραβιάσεις εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας»!

Στο θέμα παρενέβη και το ΝΑΤΟ το οποίο κάλεσε τη Μόσχα να «σέβεται πλήρως» τον εναέριο χώρο του.

Αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του Γενικού Γραμματεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ: «Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας χθες (Παρασκευή), παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από τις τουρκικές αρχές. Ανάλογα περιστατικά που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν έχουν δείξει πόσο επικίνδυνη είναι μία τέτοιου είδους συμπεριφορά».

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Ρωσία «να ενεργεί με υπεύθυνο τρόπο και να σέβεται πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις δεν θα επαναληφθούν».

Τι απαντά η Ρωσία...

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε «αβάσιμη προπαγάνδα» τις καταγγελίες της Άγκυρας περί παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου από αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας.

«Οι ανακοινώσεις της Τουρκίας σχετικά με την υποτιθέμενη παραβίαση του εναερίου χώρου της από ένα ρωσικό SU-34 αποτελούν αβάσιμη προπαγάνδα», δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισήμανε επιπλέον ότι ούτε τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη Συρία, ούτε οι σταθμοί ραντάρ της Συρίας κατέγραψαν οποιαδήποτε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Σχετικές ειδήσεις