ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Νέα έρευνα τον θάνατο του προέδρου Κατσίνσκι

Πολωνία: Νέα έρευνα τον θάνατο του προέδρου Κατσίνσκι

Η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να ξαναρχίσει την έρευνα για τον θάνατο του προέδρου της χώρας Λεχ Κατσίνσκι σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία το 2010, μια ενέργεια που ενδέχεται να προκαλέσει νέες εντάσεις στις ήδη τεταμένες (λόγω της ουκρανικής κρίσης) σχέσεις της Βαρσοβίας με τη Μόσχα.

Η έρευνα που είχε διεξαχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους οφειλόταν σε λάθος του πιλότου. Ωστόσο, ο νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, του δίδυμου αδελφού του Λεχ Κατσίνσκι, υποστηρίζει ότι η πτώση μπορεί να προκλήθηκε από μια έκρηξη στο αεροπλάνο.

Κάνοντας την ανακοίνωση αυτή, ο υπουργός Άμυνας Άντονι Μασίρεβιτς είπε ότι το αεροπλάνο "διαλύθηκε" εν πτήσει, αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος.

Μολονότι το PiS ουδέποτε κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ενορχήστρωσε τον θάνατο του προέδρου, υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο ωφελήθηκε από το δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν επίσης ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, πολλοί βουλευτές και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Στελέχη του κόμματος κατηγορούν ωστόσο τη Μόσχα ότι παρατείνει τις δικές της έρευνες και αποκρύπτει στοιχεία, όπως τους καταγραφείς πτήσης και τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Οι ρωσικές αρχές αρνούνται να επιστρέψουν στην Πολωνία τα συντρίμμια μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες που διεξάγονται στη Ρωσία για τη συντριβή.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η έναρξη επίσημης έρευνας για το δυστύχημα είναι δικαίωμα της Πολωνίας. "Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Πολωνίας, του πολωνικού λαού, να μάθει και να αναζητά την αλήθεια. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα συνδεθεί με την πολιτική. Η ελπίδα αυτή είναι αμυδρή, όμως υπάρχει", τόνισε.

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι, αν η Βαρσοβία εξακολουθεί αν έχει ερωτήματα για τη συντριβή, θα πρέπει να τα απαντήσει μόνη της. "Από τη δική μας πλευρά, όλα έχουν αποσαφηνιστεί", κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις