ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορίες Ερντογάν προς δυο δημοσιογράφους για κατασκοπεία

Κατηγορίες Ερντογάν προς δυο δημοσιογράφους για κατασκοπεία

Σε ένα ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης θα αρχίσει την 25η Μαρτίου η δίκη δύο γνωστών Τούρκων δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και είχαν μπει στο στόχαστρο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας ενός άρθρου με το οποίο κατηγόρησαν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για παραδόσεις όπλων σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

Ο Τζαν Ντιουντάρ, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, και ο Ερντέμ Γκιουλ, ο επικεφαλής του γραφείου της στην Άγκυρα, διώκονται για «κατασκοπεία», «αποκάλυψη κρατικών μυστικών», «απόπειρα πραξικοπήματος» και «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης».

Την περασμένη εβδομάδα η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ζήτησε επισήμως να τους επιβληθεί ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης με όρους, η βαρύτερη ποινή στον τουρκικό ποινικό κώδικα.

Τον Μάιο του 2015, η Τζουμχουριέτ είχε δημοσιεύσει στον ιστότοπο της βίντεο και φωτογραφίες που απεικόνιζαν την αναχαίτιση τον Ιανουάριο του 2014, στη συριακή μεθόριο, φορτηγών της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) που μετέφεραν όπλα τα οποία προορίζονταν για Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Τα δημοσιεύματα της εφημερίδας προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του οποίου διαψεύδει κατηγορηματικά ότι προσφέρει υποστήριξη σε ισλαμιστικές οργανώσεις οι οποίες πολεμούν στη Συρία εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι τουρκικές αρχές είχαν υποστηρίξει πως η αυτοκινητοπομπή περιείχε «βοήθεια» που προοριζόταν για τους τουρκόφωνους πληθυσμούς της Συρίας.

Ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος μήνυσε προσωπικά τόσο τους δύο δημοσιογράφους, όσο και τον τότε αρχηγό της MIT Χακάν Φιντάν, κατήγγειλε μια «προδοσία» και διεμήνυσε σε δηλώσεις του που είχαν μεταδοθεί τηλεοπτικά πως τα πρόσωπα που τη διέπραξαν θα πληρώνουν «βαρύ τίμημα».

Η φυλάκιση των Ντιουντάρ και Γκιουλ προκάλεσε κατακραυγή στην Τουρκία και στο εξωτερικό, αλλά και νέα καταγγελίες περί αυταρχικής εκτροπής του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003.

Η τουρκική κυβέρνηση επικρίνεται συχνά από ΜΚΟ προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου, οι οποίες καταγγέλλουν τις εντεινόμενες πιέσεις στα ΜΜΕ και την κατηγορούν πως αποπειράται να φιμώσει όλους τους διαφωνούντες.

Εξάλλου το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε το νέο αίτημα να αποφυλακιστούν οι δύο δημοσιογράφοι πριν από τη δίκη τους, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Σχετικές ειδήσεις