ΚΟΣΜΟΣ

«Υγρός τάφος» το Αιγαίο: Πνίγηκαν 24 άνθρωποι σε νέο ναυάγιο

«Υγρός τάφος» το Αιγαίο: Πνίγηκαν 24 άνθρωποι σε νέο ναυάγιο

Συνολικά 24 μετανάστες βρήκαν το θάνατο για ακόμη μια φορά στα παγωμένα νερά του Αιγαίου σε ένα νέο ναυάγιο, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν με προορισμό την Ελλάδα, βούλιαξε στα ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Τουλάχιστον 24 μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους 11 παιδιά, βρήκαν τον θάνατο σήμερα στο Αιγαίο, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, σ' ένα ναυάγιο που συνέβη ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στα ελληνικά νησιά, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Το πρακτορείο είχε μεταδώσει αρχικά πως σημειώθηκαν δύο διαφορετικά ναυάγια στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας και είχε ανακοινώσει συνολικό απολογισμό 35 νεκρών, όμως στη συνέχεια αναθεώρησε την πληροφορία κάνοντας λόγο για ένα μόνο ναυάγιο.

Στην τραγωδία αυτή, 24 μετανάστες καθ' οδόν για τη Λέσβο πνίγηκαν όταν το υπερφορτωμένο πλεούμενό τους ναυάγησε στα ανοικτά της τοποθεσίας Εντρέμιτ (Αδραμύττιο).

Αγνοείται η τύχη 12 προσώπων. Η τουρκική ακτοφυλακή συνεχίζει τις έρευνες από αέρος και θαλάσσης γύρω από το Εντρέμιτ προσπαθώντας να ανακαλύψει επιζώντες, πρόσθεσε το Dogan.

Δύο άνθρωποι κατέστη δυνατό να διασωθούν.

download copy

Η οδός αυτή σπάνια χρησιμοποιείται από τους μετανάστες, όμως επέμειναν να την ακολουθήσουν επειδή οι χωροφύλακες έχουν πάρει μέτρα σε άλλα παραδοσιακά σημεία συγκέντρωσης των μεταναστών νοτιότερα, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η νέα αυτή τραγωδία συμπίπτει χρονικά με τη σύντομη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί σήμερα στην Άγκυρα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έφτασε για να ασκήσει πίεση στους Τούρκους να κάνουν περισσότερα για να επιβραδύνουν τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου ένα "σχέδιο δράσης" που προβλέπει μια ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δισεκ. ευρώ προς τις τουρκικές αρχές ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορα και να καταστείλουν τους διακινητές.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επικύρωσαν την Τετάρτη τη χρηματοδότηση της βοήθειας αυτής.

Η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί επισήμως περίπου 2,7 εκατ. Σύρους και 300.000 Ιρακινούς πρόσφυγες, έχει γίνει ένα από τα κύρια σημεία εκκίνησης των μεταναστών που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 68.000 μετανάστες έχουν καταφέρει από την αρχή του χρόνου να διασχίσουν το Αιγαίο για να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε από την πλευρά του 284 θανάτους μεταναστών κατά την ίδια περίοδο σ' αυτή τη μεταναστευτική οδό.

Σχετικές ειδήσεις