ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: «Δεν συνελήφθη από την αστυνομία ο Ιταλός φοιτητής που βασανίστηκε άγρια»

Αίγυπτος: «Δεν συνελήφθη από την αστυνομία ο Ιταλός φοιτητής που βασανίστηκε άγρια»

Με τον εντονότερο τρόπο απέρριψε τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας για το θάνατο του Ιταλού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι - ο οποίος εξαφανίστηκε στο Κάιρο και βρέθηκε νεκρός 9 ημέρες αργότερα, έχοντας κατά τα φαινόμενα υποστεί βασανιστήρια - ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου.

«Δεν έγινε κάτι τέτοιο», ξεκαθάρισε ο υπουργός Μάγκντι Άμπντελ Γκάφαρ ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν ο 28χρονος πανεπιστημιακός ερευνητής είχε συλληφθεί από την αστυνομία.

«Απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες, αυτές τις "φήμες" και δεν τις δεχόμαστε ούτε καν ως υπονοούμενο, αυτές δεν είναι πρακτικές των μηχανισμών ασφαλείας του κράτους», συμπλήρωσε.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στελέχη της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο Ρετζένι συνελήφθη από την αστυνομία ή από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίοι τον βασάνισαν για να αποσπάσουν πληροφορίες. Παρόμοια είναι και η άποψη που εκφράζουν ιταλικά Μέσα ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός βρισκόταν στην Αίγυπτο στο πλαίσιο μιας μελέτης που έκανε για τα εργατικά κινήματα και το συνδικαλισμό στη χώρα.

Ο Ρετζένι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 25 Ιανουαρίου από έναν δρόμο στο κέντρο του Καΐρου, ενώ πήγαινε να πάρει το μετρό. Το πτώμα του βρέθηκε στις 3 Φεβρουαρίου σε μια τάφρο στα προάστια της πρωτεύουσας, ενώ έφερε σημάδια βασανισμού: καψίματα από τσιγάρο, τραύματα από μαχαίρι, μώλωπες, ξεριζωμένα νύχια στα πόδια και τα χέρια. Ο θάνατός του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, προήλθε από ένα βίαιο χτύπημα στη βάση του κρανίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι ζήτησε σήμερα να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι «πραγματικοί υπεύθυνοι» για το θάνατο του φοιτητή. «Δεν μας ικανοποιούν οι μισές αλήθειες (...). Θέλουμε να βρεθούν και να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον νόμο οι πραγματικοί υπεύθυνοι», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Repubblica.

Παράλληλα με την έρευνα που διεξάγουν οι αιγυπτιακές αρχές, μια ομάδα Ιταλών ερευνητών βρίσκεται στο Κάιρο από την περασμένη Παρασκευή και, όπως είπε ο υπουργός, οι Αιγύπτιοι δείχνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο χαρακτήρισε τέλος «γροθιά στο στομάχι» τα αποτελέσματα της νεκροτομής που, όπως είπε, δείχνουν ότι οι δράστες ήταν «απάνθρωποι, κτήνη».

Σχετικές ειδήσεις