ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία κατηγορεί τον Μπαν Κι-μουν για «μεροληπτικές» δηλώσεις σχετικά με τη συριακή κρίση

Η Ρωσία κατηγορεί τον Μπαν Κι-μουν για «μεροληπτικές» δηλώσεις σχετικά με τη συριακή κρίση

H Μόσχα επέκρινε τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν εκτιμώντας ότι τηρεί μεροληπτική στάση εναντίον της, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης κλιμακώνοντας τους βομβαρδισμούς στη Συρία.

«Πάντα θεωρούσαμε και συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ πρέπει να παραμένουν αμερόληπτες και αντικειμενικές» επισήμανε σε μία ανακοίνωση η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα. «Κι όμως, αυτό δεν συνέβη» προσέθεσε.

Την Παρασκευή (5/2), σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα FinancialTimes, ο Μπαν Κι-μουν διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κλιμάκωση των αεροπορικών βομβαρδισμών από την πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στη Συρία «είχαν έναν πολύ αρνητικό αντίκτυπο» στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, σε αυτήν τη συνέντευξη, ο γ.γ. του ΟΗΕ «στην πράξη κατέστησε τη Ρωσία υπεύθυνη» για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη την περασμένη Τετάρτη το βράδυ.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της αναστολής των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τορπίλισε τις ειρηνευτικές συνομιλίες και αξίωσε τον τερματισμό των αεροπορικών πληγμάτων της Μόσχας εναντίον θέσεων της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς υπερθεμάτισε την Παρασκευή επισημαίνοντας από την πλευρά του ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας «υπονομεύουν τις προσπάθειες με στόχο την εξεύρεση μια πολιτικής λύσης».

Σχετικές ειδήσεις