Γιούνκερ: Απαράδεκτο το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερσε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bildστηλιτεύει τις προσπάθειες απομόνωσης της Ελλάδας από ομάδα ευρωπαϊκών κρατών ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, δηλώνειότι η Ευρώπη καταγράφει πρόοδο ως προς την αντιμετώπιση της και επαινεί την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για την προσήλωσή της σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, παρά τις επικρίσεις.

Γιούνκερ: Απαράδεκτο το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων
2'

Μία ημέρα πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής με θέμα την προσφυγική κρίση, αλλά και τη διαμόρφωση της σχέσης της ΕΕ με τη Βρετανία, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι «το να συνεργάζεσαι με τρίτες χώρες για να κλείσεις τα σύνορα σε ένα από τα μέλη μας δεν είναι ούτε νομικά επιτρεπτό ούτε πολιτικά αποδεκτό», επικρίνοντας τη σχετική πρωτοβουλία των χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία). Και συμπληρώνει: «υποστηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων (μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων) και στις δυο πλευρές. Μόνον αν συνεργαστούμε στενότερα και συντονιστούμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε, χωρίς να καταστρέψουμε την εμπιστοσύνη και να διακινδυνεύσουμε τη Σένγκεν και επομένως την ελευθερία μας στο εσωτερικό».

Επισήμανε δε ότι σήμερα «στην Ελλάδα λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα από εννιά στους δέκα πρόσφυγες, ενώ το Σεπτέμβριο ήταν μόνο το 8%», ενώ σύμφωνα «με στοιχεία τη FRONTEX τον Οκτώβριο πήγαιναν στην Ελλάδα από την Τουρκία καθημερινά 7.000 και τον Δεκέμβριο 3.500 πρόσφυγες. Σήμερα είναι μόνο 2.000. Βλέπουμε επιτέλους πρόοδο».

«Επιτέλους βλέπουμε κάποια πρώτη πρόοδο», δηλώνει προσθέτοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μειώνεται. «Αλλά θα χρειασθεί χρόνος για να έχουν αποτέλεσμα όλα τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί εδώ και εβδομάδες και μήνες στην Ευρώπη», επισημαίνει.

Στήριξη σε Μέρκελ

«Η ιστορία θα αποδείξει ότι η Μέρκελ και η φιλελεύθερη πολιτική της απέναντι στην κρίση είναι σωστή».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δηλώνει ότι είναι υποχρέωση ενός αρχηγού κυβέρνησης να επιμείνει στην πολιτική του, ακόμη και σε καθεστώς πίεσης και προβλέπει ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα υπερισχύσει των επικριτών της.

«Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική την οποία εκείνη και εγώ υποστηρίζουμε θα κυριαρχήσει. Είναι ένδειξη πολιτικής ισχύος να λέμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί παράδοση στους λαϊκιστές», λέει.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συγκρίνει την αποφασιστικότητα της Άνγκελα Μέρκελ με τη στάση που τήρησε ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, που προχώρησε στην ενοποίηση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 παρά τις επικρίσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή