ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τον θάνατο των Σέρβων ομήρων στη Λιβύη

Σερβία: Ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τον θάνατο των Σέρβων ομήρων στη Λιβύη

Κατά την αεροπορική αυτή επιχείρηση σκοτώθηκαν 41 άτομα, αναφέρουν οι αρχές της Λιβύης.

Η κυβέρνηση της Σερβίας ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τον θάνατο των δύο υπαλλήλων της σερβικής πρεσβείας στην Τρίπολη, όπου είχαν απαχθεί στις 8 Νοεμβρίου του 2015.

Οι δυο υπάλληλοι της πρεσβείας, η Σλάτζανα Στάνκοβιτς και ο Γιόβιτσα Στέπιτς σκοτώθηκαν χθες (19/02) κατά τον βομβαρδισμό, από αμερικανικά αεροσκάφη, κτιρίου στην πόλη Σαμπράτα, για το οποίο οι ΗΠΑ πίστευαν ότι χρησιμοποιείται ως στρατόπεδο εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους.

Μέσα στο κτίριο αυτό κρατούνταν όμηροι οι δύο υπάλληλοι της σερβικής πρεσβείας και πιθανότατα και άλλοι ξένοι υπήκοοι. Κατά την αεροπορική αυτή επιχείρηση σκοτώθηκαν 41 άτομα, αναφέρουν οι αρχές της Λιβύης.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να εξηγήσουν αν γνώριζαν ότι στο κτίριο που βομβαρδίστηκε κρατούνταν όμηροι και ανέφερε ότι ανεπίσημα έλαβε την απάντηση ότι αυτό δεν ήταν γνωστό στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σημείωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τις υπηρεσίες ασφαλείας του επίσημου κράτους της Λιβύης, αλλά και διάφορες παρακρατικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή και βρισκόταν πολύ κοντά στην απελευθέρωση των ομήρων. «Βρισκόμασταν τόσο κοντά στην απελευθέρωση τους που αισθάνομαι συντετριμμένος και οργισμένος που μας πρόλαβαν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών της Σερβίας (BIA) γνώριζε και τον τόπο και ακριβώς το κτίριο όπου κρατούνταν οι Σέρβοι, αλλά και άλλοι ξένοι όμηροι, και ότι την πληροφορία αυτή την έλαβαν από υπηρεσίες ασφαλείας της Λιβύης και των ΗΠΑ.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη και γι’ αυτό ζητήσαμε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ, να μας απαντήσουν γιατί αγνοήθηκαν οι πληροφορίες αυτές, υπήρχε κάποιο πρόβλημα στην επικοινωνία των υπηρεσιών τους και του στρατιωτικού επιχειρησιακού κέντρου που σχεδιάζει τους βομβαρδισμούς ή συνέβη κάτι άλλο;» αναρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Σχετικές ειδήσεις