ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής - Τουσκ: Θα κλείσουμε τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων

Σύνοδος Κορυφής - Τουσκ: Θα κλείσουμε τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε σήμερα, Δευτέρα (07/03/2016) το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κλείσουν οριστικά για τους πρόσφυγες το δρόμο των δυτικών Βαλκανίων.

Στη καθιερωμένη πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τούσκ ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι «το οριστικό τέλος της πολιτικής προώθησης των μεταναστευτικών ροών και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. Με αυτόν τον τρόπο, θα κλείσουμε τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016».

«Αυτή η ενέργεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή συναίνεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας ο κ. Τουσκ στην επιστολή του τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα» και υπογραμμίζει ότι» η Άγκυρα διαθέτει την πολιτική βούληση για τη μείωση των ροών, μέσω μιας μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών, που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την περίπτωση της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει τη φράση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» και καλεί τους ηγέτες της Ευρώπης των 28 «να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο».

Σχετικές ειδήσεις