ΚΟΣΜΟΣ

Σουλτς: Να διαχωρίσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας από το προσφυγικό

Σουλτς: Να διαχωρίσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας από το προσφυγικό

«Πρέπει να ανακουφίσουμε την Ελλάδα - Να καταστρέψουμε το δίκτυο των διακινητών»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του γεύματος μεταξύ των 28 ηγετών και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε διαχωρισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας από την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι για επιστροφή στην Τουρκία και των Σύρων προσφύγων, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης ως μοναδικός τρόπος να λάβουν άσυλο στην ΕΕ, ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών. «Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι κατά των διακινητών, όχι κατά των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες θα ξέρουν πως θα έχουν την ευκαιρία να επανεγκατασταθούν στην Ευρώπη, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Πρόκειται για ένα είδος προστασίας για τους πρόσφυγες», εξήγησε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Σουλτς εμφανίστηκε θετικός, στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για Τούρκους πολίτες, όχι ωστόσο χωρίς αστερίσκους: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την απελευθέρωση της βίζας και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Αυτό ωστόσο μπορεί να ξεκινήσει μόνο με επίσημη πρόταση της Κομισιόν η οποία θα επέλθει αφότου η τουρκική εθνοσυνέλευση ανταποκριθεί σε μία λίστα μέτρων».

Σχετικά με το αίτημα για τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ, ο Σουλτς τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ. «Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά και από τη θέληση κρατών-μελών να βάλουν χρήματα στο τραπέζι». Η Τουρκία ζητά τα επιπλέον 3 δισ. έως το 2018, για τη διαχείριση των προσφύγων που δεν βρίσκονται σε καμπ.

Σχετικές ειδήσεις