ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτη ιστορία: Σύρος είναι εγκλωβισμένος επί έναν χρόνο σε αεροδρόμιο της Τουρκίας

Απίστευτη ιστορία: Σύρος είναι εγκλωβισμένος επί έναν χρόνο σε αεροδρόμιο της Τουρκίας

Ηυπόθεση που παραπέμπει στο σενάριο της ταινίας «The Terminal», με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς

Ένας Σύρος πρόσφυγας στον οποίο οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στην τουρκική επικράτεια παραμένει «κρατούμενος» περισσότερο από έναν χρόνο σε ένα διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία δημοσιοποίησε την υπόθεση αυτή, εκτιμά ότι ο Φάντι Μάνσουρ είναι θύμα «αυθαίρετης κράτησης» και ασκεί πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση να του επιτρέψει να εισέλθει στο έδαφός της επικαλούμενη το μέτρο της «προσωρινής προστασίας»

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, ο Φάντι Μάνσουρ εγκατέλειψε την εμπόλεμη Συρία το 2012 με κατεύθυνση τον Λίβανο προτού εγκατασταθεί στην Τουρκία. Τον περασμένο χρόνο, αφού είχε επαναπροωθηθεί από τις αρχές της Μαλαισίας, συνελήφθη την 15η Μαρτίου μόλις αφίχθη στην Τουρκία κι έκτοτε κρατείται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του αεροδρομίου Ατατούρκ για τους «επιβάτες με προβλήματα».

Τον περασμένο Νοέμβριο ο άνδρας μπόρεσε να φύγει από την αίθουσα αυτή, που δεν έχει παράθυρα κι είναι μονίμως φωτισμένη, κι επιχείρησε να μεταβεί στον Λίβανο, σύμφωνα με την Αμνηστία, όμως από εκεί επίσης τον επαναπροώθησαν στην Κωνσταντινούπολη.

«Το μοναδικό μου όνειρο τώρα είναι να μπορέσω να κοιμηθώ με τα φώτα σβηστά» λέει σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία καταγγέλλει μία «σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική» συμπεριφορά.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δεν θέλησε να σχολιάσει την υπόθεση.

Στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Σύρος «κρατούμενος» ανήρτησε σήμερα την φωτογραφία ενός χάμπουργκερ.

«Ελάτε να μοιραστούμε το ημερήσιο γεύμα μου για την επέτειο συμπλήρωσης ενός έτους» εδώ, έγραψε.

Σχετικές ειδήσεις