ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία σε ναυάγιο στη Λιβύη - Τέσσερις μετανάστες απανθρακώθηκαν

Τραγωδία σε ναυάγιο στη Λιβύη - Τέσσερις μετανάστες απανθρακώθηκαν

Η επιχείρηση διάσωσης έγινε σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων βορείως της Σαμπράτα, μετά από πληροφορίες για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε ένα πλοιάριο

Άνδρες της ακτοφυλακής και των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης διέσωσαν σήμερα 187 μετανάστες και εντόπισαν τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ένα από τα σκάφη με τα οποία επιχειρούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η επιχείρηση διάσωσης έγινε σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων βορεία της Σαμπράτα (70 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης), μετά από πληροφορίες για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε ένα πλοιάριο, είπε ο εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού, ο πλοίαρχος Αγιούμπ Κάσεμ, σε δηλώσεις του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο της κυβέρνησης που εδρεύει στην πρωτεύουσα και δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Διασώθηκαν συνολικά 187 άνθρωποι που επέβαιναν στο φλεγόμενο σκάφος και σε ένα άλλο που έπλεε σε κοντινή απόσταση. Από αυτούς, οι 43 έφεραν εγκαύματα και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Ζαουίγια. Τέσσερις άνθρωποι, όλοι τους Νοτιοαφρικανοί, βρέθηκαν απανθρακωμένοι.

Σύμφωνα με τον Κάσεμ, μεταξύ των διασωθέντων υπάρχουν εννέα γυναίκες και τέσσερα νήπια. Οι επίδοξοι μετανάστες κατάγονταν από το Σουδάν, το Μαρόκο, τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, την Αλγερία, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Τα κυκλώματα διακινητών επωφελούνται από το χάος που επικρατεί στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011, για να μεταφέρουν στην Ευρώπη χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Την Τετάρτη (16/03) η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι μέσα σε 24 ώρες διασώθηκαν περισσότεροι από 2.400 μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχεδόν 9.500 μετανάστες έχουν φτάσει δια θαλάσσης στην Ιταλία από τις αρχές του έτους ενώ στο ίδιο διάστημα τουλάχιστον 143.000 άνθρωποι πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις