ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Το ΙΚ διαπράττει γενοκτονίες εναντίον χριστιανών και σιιτών

Κέρι: Το ΙΚ διαπράττει γενοκτονίες εναντίον χριστιανών και σιιτών

Η Ουάσιγκτον δεν αμφέβαλε ποτέ για τις βιαιοπραγίες και τις κακοποιήσεις που βιώνουν οι θρησκευτικές μειονότητες από το Ισλαμικό Κράτος

H οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διαπράττει γενοκτονίες εναντίον των χριστιανών, των γεζίντι και των σιιτών μουσουλμάνων στα εδάφη που ελέγχει στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Το Ισλαμικό Κράτος παραδέχεται ότι διαπράττει γενοκτονίες, τα γεγονότα επιβεβαιώνονται από την ιδεολογία του και τις ενέργειές του» επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Το γεγονός είναι ότι το Ντάες σκοτώνει τους χριστιανούς διότι είναι χριστιανοί. Τους γεζίντι διότι είναι γεζίντι. Τους σιίτες επειδή είναι σιίτες» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται επίσης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον των ίδιων (μειονοτικών) ομάδων» πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον δεν αμφέβαλε ποτέ για τις βιαιοπραγίες και τις κακοποιήσεις που βιώνουν οι θρησκευτικές μειονότητες από το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο το να κάνει λόγο για «γενοκτονία» αναμένεται ότι θα έχει νομικές επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ο Τζον Κέρι εξάλλου έλαβε την απόφαση να κατατάξει τις ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους στις «γενοκτονίες» αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη υπερψηφίσει το ίδιο.

Οι κοινοβουλευτικοί είχαν δώσει προθεσμία έως σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να επιβεβαιώσει εάν η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί τους βίαιους διωγμούς των θρησκευτικών μειονοτήτων ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίες.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αν και οι ισχυρισμοί περί γενοκτονίας ενδέχεται να καταστήσουν ευκολότερο για τις ΗΠΑ να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της ανάληψης μεγαλύτερης δράσης εναντίον της οργάνωσης, δεν υποχρεώνει νομικά την Ουάσιγκτον να κάνει περισσότερα.

«Ενδέχεται να ενισχύσει την θέση μας προκειμένου να πείσουμε άλλες χώρες να βοηθήσουν. Ενδέχεται να μας απαλλάξει από ορισμένους (νομικούς) περιορισμούς, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι όταν πολεμάς κάποιους δεν χρειάζεσαι κάποιον επιπλέον λόγο να τους πολεμήσεις» επισήμανε ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Σχετικές ειδήσεις