ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κριμαία ο Πούτιν για την επέτειο των δύο χρόνων από την προσάρτησή της

Στην Κριμαία ο Πούτιν για την επέτειο των δύο χρόνων από την προσάρτησή της

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε σήμερα την Κριμαία με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου κι ενώ η επίδειξη ισχύος της Μόσχας στην ουκρανική κρίση συνεχίσει να προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες της Δύσης.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους έφθασε το απόγευμα στη νήσο Τούζλα, στα ανοικτά της χερσονήσου, όπου επιθεώρησε τις εργασίες κατασκευής μιας γέφυρας πάνω από τον πορθμό του Κερτς, ένα έργο ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2018 και θα συνδέει την Κριμαία και το νότιο τμήμα της Ρωσίας διά της χερσαίας οδού.

«Χιλιάδες άνθρωποι, δεν υπερβάλλω καθόλου, ανέμεναν αυτήν την ιστορική δικαιοσύνη και την σκέφτονταν» επισήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το μαγνητοσκοπημένο υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ρώσος πρόεδρος συμμετείχε σε μια συνάντηση που επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη της χερσονήσου, που πλήττεται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ενώ παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την Ουκρανία, ιδίως σε ό,τι αφορά την προμήθεια νερού κι ηλεκτρικού ρεύματος.

Συναυλίες και εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σχεδόν σε ολόκληρη τη Ρωσία για την επέτειο αυτή.
Στη Μόσχα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που κρατούσαν σημαίες της Ρωσίας και χρωματιστά μπαλόνια συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν μια συναυλία διάσημων τραγουδιστών, που οργανώθηκε κοντά στην Κόκκινη Πλατεία με σύνθημα «είμαστε όλοι μαζί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο καταδίκασε σήμερα τη «δεύτερη επέτειο της βίαιης προσάρτησης της Κριμαίας».

«Η Ρωσία έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη να επιστρέψει στα πολιτισμένα μέσα προκειμένου να αναπτύξει διεθνείς σχέσεις» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία.