ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση της οργάνωσης αλ-Σαμπάμπ κατά στρατιωτικής βάσης στη Σομαλία

Επίθεση της οργάνωσης αλ-Σαμπάμπ κατά στρατιωτικής βάσης στη Σομαλία

Η ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ επιτέθηκε χθες το βράδυ κατά βάσης του στρατού της Σομαλίας, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Από τη μάχη που έγινε σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ενώ η οργάνωση πήρε από τη βάση οχήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Η επίθεση επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση, αλλά και την ίδια την οργάνωση.

Η αναφερόμενη στρατιωτική βάση βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ., από την πρωτεύουσα της Σομαλίας και έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι στρατιώτες της Αφρικανικής Ένωσης από την Κένυα, σκότωσαν 34 μέλη της αλ-Σαμπάμπ, σε δύο ξεχωριστά περιστατικά, το Σάββατο και την Κυριακή.

Η κυβέρνηση της Σομαλία προσπαθεί εδώ και δύο δεκαετίες ν' ανοικοδομήσει τη χώρα που βρίσκεται γεωγραφικά στο «Κέρας της Αφρικής», ενώ η αλ-Σαμπάμπ από την πλευρά της, έχει ως στόχο να αποδομήσει την κυβέρνηση που έχει την υποστήριξη της Δύσης. Η οργάνωση είχε υπό τον έλεγχό της μεγάλα τμήματα της Σομαλίας μέχρι το 2011, οπότε και εκδιώχθηκε από το Μογκαντίσου, μετά από επιτυχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης, αλλά και της Σομαλίας.

«Οι αντάρτες ήταν πολλοί και καλά εξοπλισμένοι. Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τη βάση και μόνο ένας στρατιώτης σκοτώθηκε, αλλά οι αντάρτες κατόρθωσαν να πάρουν εννέα οχήματα», δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Εκπρόσωπος της Σαμπάμπ επιβεβαίωσε την επίθεση, δηλώνοντας ότι σκοτώθηκαν 70 στρατιώτες, τονίζοντας ότι οι αντάρτες άφησαν ένα φλεγόμενο όχημα, ενώ τα στρατιωτικά οχήματα που πήραν είχαν αντιαεροπορικό οπλισμό.

Σχετικές ειδήσεις