ΚΟΣΜΟΣ

Οι μακελάρηδες των Βρυξελλών ήθελαν να κατασκευάσουν «βρώμικη βόμβα»

Οι μακελάρηδες των Βρυξελλών ήθελαν να κατασκευάσουν «βρώμικη βόμβα»

Τρόμο και ανησυχία προκαλεί βελγικό δημοσίευμα που αναφέρει ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν χτύπημα σε πυρηνικούς σταθμούς-Οι τρομοκράτες παρακολουθούσαν τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας

Τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου είχαν ως στόχο οι τρομοκράτες που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον βελγικό τύπο, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι τρομοκράτες παρακολουθούσαν τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας με σκοπό να φτιάξουν μια λεγόμενη «βρώμικη βόμβα».

Ερευνητές υποστηρίζουν πως ήθελαν να εκβιάσουν και να αποσπάσουν τα απαραίτητα υλικά για να κατασκευάσουν τη «βρώμικη βόμβα» από το διευθυντή των πυρηνικών σταθμών και έτσι κατέγραφαν τις κινήσεις του με κάμερες που είχαν εγκαταστήσει στο σπίτι του.

Οι αδελφοί Μπακράουι είχαν εγκαταστήσει μια κρυφή κάμερα έξω από το σπίτι του διευθυντή, η οποία είχε καταγράψει περισσότερες από 10 ώρες υλικό που περιελάμβανε τις ώρες κατά τις οποίες ο ερευνητής έφευγε από το σπίτι του για το πυρηνικό κέντρο του Βελγίου καθώς και τις ώρες κατά τις οποίες επέστρεφε.

Το σχετικό υλικό είχε κατασχεθεί τον προηγούμενο Νοέμβριο. Οι τρομοκράτες φέρονται να σκόπευαν να τον χρησιμοποιήσουν ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικά στοιχεία που θα τους επέτρεπαν να φτιάξουν μια «βρώμικη βόμβα».

Μετά από αυτό οι βελγικές αρχές άρχισαν να πιστεύουν πως, τα πυρηνικά του Βελγίου ήταν ο πρωταρχικός στόχος των τζιχαντιστών γεγονός που τους οδήγησε να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας με άνδρες του στρατού.

Μάλιστα όπως αναφέρει η βελγική Derniere Heure έχει απαγορευθεί η είσοδος στον πυρηνικό σταθμό Tihange σε συνολικά έντεκα εργαζόμενους. Οι επτά θεωρήθηκαν ύποπτοι αμέσως μετά την σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ και οι υπόλοιποι τέσσερις μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Τρίτης (22/03).

Οι βελγικές αρχές από τη μεριά τους, έσπευσαν να διαψεύσουν τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι απαγορεύτηκε η είσοδος σε 11 εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό του Tihange.

Σύμφωνα με τις αρχές του Βελγίου η σύλληψη του Αμπντεσλάμ σε συνδυασμό με τα μέτρα στα πυρηνικά εργοστάσια ανάγκασαν τα αδέρφια Ιμπραΐμ και Χαλίντ Μπακράουι και τους συνεργούς τους να αλλάξουν σχέδιο δράσης και να χτυπήσουν στο κέντρο των Βρυξελλών.

Πέντε οι δράστες;

Χθες Τετάρτη, η βελγική εφημερίδα "De Standaard", επικαλούμενη πηγή από την αστυνομία ανέφερε ότι ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας που αιματοκύλησε το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ ήταν ο Ναζίμ Λαχράουι.

na

Αρχικά, είχε μεταδοθεί ότι ο Λαχράουι ήταν ο άνδρας με το καπέλο και τα λευκά ρούχα στη γνωστή φωτογραφία με τους τρεις δράστες που έχει κυκλοφορήσει από την ημέρα της επίθεσης στο αεροδρόμιο.

Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τις βελγικές αρχές οι οποίες διευκρίνισαν πως ο Λαχράουι είναι ο τζιχαντιστής αριστερά στην κεντρική φωτογραφία.

Ο άνδρας με το καπέλο συνεχίζει να διαφεύγει και καταζητείται.

Σήμερα Πέμπτη (24/03), δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας «Daily Mail» κάνει λόγο για «τουλάχιστον πέντε υπόπτους που βρίσκονται στο στόχαστρο των βελγικών αρχών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο άνδρας με το καπέλο».

Σημειώνει ότι σύμφωνα με μαρτυρίες, τέσσερις από αυτούς παρακολουθούσαν κρυφά από απόσταση τις επιθέσεις μέσα σε ένα Audi S4, το οποίο ανήκει σε έναν γνωστό στις Αρχές, εξτρεμιστή.

Αυτοί οι τέσσερις μαζί με τον άνδρα με το καπέλο, είναι οι ύποπτοι που κυνηγά η βελγική αστυνομία.

Το Audi καθώς κι ένα Renault Clio, σύμφωνα πάντα με την "Daily Mail", εθεάθησαν κοντά στο αεροδρόμιο και πιστεύεται ότι έφτασαν εκεί μαζί με το ταξί που μετέφερε τους τρομοκράτες.

Ο βομβιστής του μετρό, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ήταν ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, ενώ ο αδερφός του Ιμπραήμ ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο μαζί με τον Λαχράουι, κάτι που μαρτυρά ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν τέσσερις, συμπεριλαμβανομένου και του καταζητούμενου άνδρα με τα λευκά και το καπέλο.

Μάλιστα αυτό είναι που φέρεται σύμφωνα με τον Βέλγο εισαγγελέα να μετέφερε την ισχυρότερη βόμβα, η οποία για άγνωστο λόγοδεν εξερράγη.

Μέχρι τώρα οι ταυτοποιηθέντες ήταν πάντως Βέλγοι υπήκοοι.

543535

Ο πέμπτος δράστης

Οι βελγικές αρχές καταζητούν και έναν δεύτερο συνεργό των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Ο καταζητούμενος βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χάλιντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μάλμπεκ.

Ο πρόεδρος Ολάντ καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράση εναντίον της τρομοκρατίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε «έντονα» την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση εναντίον της τρομοκρατίας υιοθετώντας το ταχύτερο το ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής των στοιχείων επιβατών των αερομεταφορών (PNR) καθώς και μέτρα εναντίον της εμπορίας όπλων, όπως δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ.

«Το μήνυμα το οποίο θέλησε να στείλει ο πρόεδρος της δημοκρατίας το πρωί κατά τη διάρκεια του υπουργικού του συμβουλίου ήταν αυτό της σταθερής επιμονής της Γαλλίας σε διάφορες αποφάσεις που αφορούν το ευρωπαϊκό PNR, που ακόμη δεν έχει υιοθετηθεί, τον αγώνα εναντίον της εμπορίας όπλων και τις ανταλλαγές δεδομένων σε ευρωπαϊκή κλίμακα», ανέφερε ο Λε Φολ.

Κατά τον Γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο, «πρέπει οι ανταλλαγές δεδομένων (του χώρου) Σένγκεν να γίνονται από όλους ώστε να μπορούμε να διεξαγάγουμε έναν συντονισμένο και συγκροτημένο αγώνα σε ευρωπαϊκή κλίμακα».

Βίντεο τρόμου από το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους μαχητές του σε ιερό πόλεμο κατά της Ευρώπης

Νέο φρικιαστικό βίντεο, μέσω του οποίου καλεί τους οπαδούς του να «διεκδικήσουν τη νίκη» και να «διεξαγάγουν ιερό πόλεμο (τζιχάντ) κατά των απίστων» έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος, λίγα 24ωρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του στις Βρυξέλλες. Απειλούν με χτύπημα και το αεροδρόμιο «Χίθροου» στο Λονδίνο!

Φόβοι για περισσότερους νεκρούς

Δεκάδες άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε εντατικές μονάδες νοσοκομείων των Βρυξελλών, με την υπουργό Υγείας του Βελγίου να αφήνει να εννοηθεί ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν ν΄ανέβει.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 31 και οι τραυματίες σε 300, οι 61 εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Κλειστό θα παραμείνει το αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό σήμερα Πέμπτη (24/03) και την Παρασκευή (25/03), μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Δείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σχετικές ειδήσεις