ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το Ισλαμικό Κράτος επιλέγει αδέρφια για τις φονικές επιθέσεις του

Γιατί το Ισλαμικό Κράτος επιλέγει αδέρφια για τις φονικές επιθέσεις του

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Βοστώνη έχουν ένα κοινό σημείο, το οποίο, τα τελευταία 24ωρα, προβληματίζει ιδιαιτέρως τους ειδικούς... όλες έγιναν από αδέρφια.

Η αιματηρή επίθεση στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών πριν τρεις ημέρες, το μακελειό στην γαλλική πρωτεύουσα τον Νοέμβριο και το αιματοκύλισμα στα γραφεία του Charlie Hebdo, καθώς και ο αιματοβαμμένος μαραθώνιος της Βοστώνης εκτελέστηκαν από αδέρφια. Γιατί όμως, το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί αδέρφια;

Σύμφωνα, λοιπόν, με εγκληματολόγους που μίλησαν στο Sky News, το Ισλαμικό Κράτος έχει υιοθετήσει την τακτική να στρατολογεί οικογένειες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι φονικές επιθέσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.

Όπως παρατηρεί, η καθηγήτρια Μια Μπλουμ οι «δεσμοί αίματος» αποτελούσαν πάντα ένα μοτίβο για τις αγριότητες, καθώς η ίδια έχει ερευνήσει παρόμοια περιστατικά από τις αρχές της δεκαετίας του '70 και τον IRA.

Κατά την κυρία Μπλουμ οι οικογενειακοί δεσμοί αφενός επιτρέπουν στους τζιχαντιστές να «κρύβονται» από το άγρυπνο βλέμμα των αρχών ασφαλείας και αφετέρου αποτελούν έναν εξαιρετικό μηχανισμό λεπτομερούς εξέτασης των υποψηφίων για τους επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους.

«Είναι τελείως διαφορετική η πίεση που ασκείται σε ένα πρόσωπο για να μην απογοητεύσει την οικογένειά του από ό,τι ισχύει αν απογοητεύσει μια ομάδα» εξηγεί η καθηγήτρια.

Τα αδέρφια των τρομοκρατικών επιθέσεων

Στις πολύνεκρες επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριου του 2015 πήραν μέρος και τα αδέρφια Σαλάχ και Μπραχίμ Αμπντεσλάμ.

kouasi foto 5

Τον Ιανουάριο του 2015 ο Σαίντ και ο Σερίφ Κουασί εισέβαλαν στα γραφεία του Charlie Hebdo και σκότωσαν 12 ανθρώπους.

kouasi foto 1

Το 2013 ο 19χρονος τότε Τζοχάρ Τσαρνάεφ και ο αδερφός του, Ταμερλάν τοποθέτησαν δύο βόμβες στη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου της Βοστώνης σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 260.

kouasi foto 3
kouasi foto 4

Σχετικές ειδήσεις